Το αλεύρι ζέας του αγροκτήματος Αντωνόπουλου εξαιρετικά πλούσιο σε φαινόλες σύμφωνα με νέα ανάλυση του Πανεπιστημίου Πατρών
Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του κ. Μιχάλη Κορνάρου, καθηγητή Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, η τιμή των αντιοξειδωτικών-πολυφαινολών για το αλεύρι ζέας ολικής του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είναι 1368 mg/Κg! H μέθοδος ανάλυσης που χρησιμοποιήθηκε για την μέτρηση των πολυφαινολών ήταν η HPLC (Υγρή Χρωματογραφία Υψηλής Απόδοσης).
Η τιμή των 1368mg/Kg για το αλεύρι ζέας ολικής του αγροκτήματος Αντωνόπουλου είναι εξαιρετικά υψηλή και δεν υπάρχει αντίστοιχή του σε άλευρα και προϊόντα δημητριακών στο εμπόριο.
Η ανάλυση του Πανεπιστημίου Πατρών έρχεται να επιβεβαιώσει τα σημαντικά αποτελέσματα τηςέρευνας της Φαρμακευτικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που έγινε το 2020, η οποία μελέτησε τις αβελτίωτες γηγενείς ελληνικές ποικιλίες σιτηρών του αγροκτήματος και κατέδειξε την υψηλή τους περιεκτικότητα σε φαινόλες. (Οι φαινόλες είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση).
Σύμφωνα με την έρευνα του ΕΚΠΑ τα σιτηρά του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου έδειξαν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιοδραστικές πολυφαινόλες σε σχέση με τα υπόλοιπα σιτηρά παγκοσμίως, μια κατηγορία ουσιών που έχουν συσχετιστεί με τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων ολικής άλεσης.
Η έρευνα του ΕΚΠΑ αποκάλυψε ότι ο σπόρος της διατηρητέας αβελτίωτης τοπικής ποικιλίας “Τriticum dicoccum Dilofos’’ που διασώζεται στο αγρόκτημα περιείχε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινόλες σε σχέση με ότι έχει καταγραφεί στη διεθνή βιβλιογραφία τα τελευταία είκοσι χρόνια. Με περιεκτικότητα που ξεπερνάει το 1 γραμμάριο φαινολών ανά κιλό, η ποικιλία αυτή αποδείχτηκε ότι περιείχε διπλάσια ή τριπλάσια ποσότητα σε σχέση με αντίστοιχα σιτηρά από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, επικεφαλής της έρευνας του ΕΚΠΑ: Το σημερινό βιομηχανοποιημένο ψωμί από λευκό αλεύρι από μαλακό σιτάρι (Triticum aestivum) έχει σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε φαινόλες. Αντίθετα ανέδειξε ότι ένα κιλό ψωμί από αλεύρι ζέας ολικής άλεσης του αγροκτήματος Αντωνόπουλου μπορεί να περιέχει έως και μισό γραμμάριο από βιοδραστικές αλκυλορεσορκινόλες, δηλαδή σε επίπεδα δόσης «φαρμακευτικού προϊόντος».
Η ανάλυση του Πανεπιστημίου Πατρών όχι μόνο επιβεβαίωσε αλλά και ενίσχυσε τα αποτελέσματα της έρευνας του ΕΚΠΑ καθώς ανέδειξε την ακόμα μεγαλύτερη περιεκτικότητα του άλευρου ζέας σε φαινόλες, στην τιμή των 1368 mg/Κg.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν την ισχυρή θρεπτικότητα και ωφέλεια των γηγενών ποικιλιών που καλλιεργούνται αποκλειστικά στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ!
Το αλεύρι ζέας ολικής του αγροκτήματος Αντωνόπουλου παράγεται από την διατηρητέα, αβελτίωτη, τοπική ποικιλία “Triticum dicoccum Dilofos“, που διασώζεται και καλλιεργείται στο αγρόκτημα και από την οποία παράγονται όλα τα προϊόντα του αγροκτήματος με την εμπορική ονομασία «ζέας» (ζυμαρικά ζέας, νιφάδες ζέας, πλιγούρι ζέας, γκοφρέτα ζέας, παξιμάδι ζέας, πίτουρο ζέας, αλεύρι ζέας). Ποικιλία η οποία έχει μικρή παραγωγή αλλά όμως διαθέτει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων, με συγκεκριμένες καλλιεργητικές μεθόδους και συγκεκριμένο τρόπο μεταποίησης. Η ποικιλία “Triticum dicoccum Dilofos“ είναι εγγεγραμένη ποικιλία στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα όπου το αγρόκτημα Αντωνόπουλου είναι επίσημος διατηρητής. Είναι η μοναδική διασωθέντα ελληνική τοπική ποικιλία δίκοκκου σιταριού και δεν έχει καμία σχέση με τους εμπορικούς εργαστηριακούς σπόρους δίκοκκου σιταριού που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά.