Για όσους δεν έχουν χρόνο να ζυμώσουν αλλά ταυτόχρονα θέλουν να θρέφονται με υγιεινό και σπιτικό ψωμάκι, αυτή είναι η ιδανική συνταγή! Πανεύκολο, πεντανόστιμο και όλα αυτά χωρίς ζύμωμα
Συνταγή από τον Σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
• 4 ½ φλ. του τσαγιού αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
• 1 φακελάκι ξερή μαγιά
• 1 ½ κ.γλ. Θαλασσινό αλάτι
• 2 ¼ φλ. νερό
Για το τελείωμα
• νιφάδες βρώμης ή νιφάδες πτισάνης
Εκτέλεση:
1. Σε ένα βαθύ γυάλινο ή πλαστικό μπολ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με τα χέρια ελαφρώς και αέρινα. Προσθέτουμε το νερό και ομογενοποιούμε τα υλικά με το χέρι ή με μια ξύλινη κουτάλα. Η ζύμη που θα μας προκύψει θα είναι αρκετά υγρή.
2. Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μια καθαρή πετσέτα , και την ξεχνάμε για περίπου 20 ώρες. Η υφή της ζύμης μετά την ξεκούραση θα πρέπει να είναι γεμάτη φουσκάλες, ίνες και κόρδες, σαν το αναπιασμένο προζύμι.
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς C και βάζουμε μέσα στην κάτω σχάρα μια μαντεμένια κατσαρόλα ή γάστρα μεσαίου μεγέθους να πυρώσει καλά (για 15 λεπτά).
Εάν δεν έχουμε τίποτα από τα παραπάνω βάζουμε απλά την λαμαρίνα του φούρνου.
Αλευρώνουμε πολύ καλά τα χέρια μας με αλεύρι κίτρινο χωριάτικο και ανακατεύουμε καλά την ζύμη μέσα στο μπολ, θα δείτε τώρα πως σε αυτό εδώ το στάδιο θα χρειαστεί αρκετό αλεύρι. Όταν η ζύμη ξεκολλάει από τα χέρια αλλά να έχει και κάποια υγρασία τότε την ακουμπάμε σε ένα επίσης καλά αλευρωμένο πάγκο. Η ζύμη είναι αρκετά εύπλαστη και πολύ μαλακή σαν του τσουρεκιού. Την πιέζουμε ελαφρά με την παλάμη να πλατύνει. Τη διπλώνουμε στα τρία σαν φάκελο. Το μακρόστενο κομμάτι που σχηματίζεται το διπλώνουμε ξανά στα τρία. Ακουμπάμε τη διπλωμένη ζύμη με την ένωση προς τα κάτω, πάνω σε καθαρή πετσέτα κουζίνας πασπαλισμένη με μπόλικες νιφάδες βρώμης, και μπόλικο αλεύρι κίτρινο χωριάτικο. Πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με προσοχή να μην καούμε και τοποθετούμε τη ζύμη με την βοήθεια της πετσέτας στην πυρωμένη γάστρα με τις ενώσεις του ψωμιού να φαίνονται, προς τα πάνω. Εάν τώρα δεν χρησιμοποιήσετε γάστρα απλά βάλτε την ζύμη σε μια λαδόκολλα και τοποθετήστε την πάνω στην ήδη πυρωμένη λαμαρίνα του φούρνου σας. Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 230 βαθμούς Κελσίου και έπειτα κατεβάζουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου για άλλα 10 λεπτά.
*Σημείωση : Οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο για αυτό να είστε από πάνω καθ’ όλη την διάρκεια και να το ελέγχετε. Καλή επιτυχία!