Φτιάχνω Rejuvelac – Αναζωογονώ την εσωτερική μου χλωρίδα
Γράφει η Εύη Αντωνοπούλου
Η σημαντικότητα του υγιούς εντέρου και η συμβολή του στη γενική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού έχει αναγνωριστεί εδώ και αρκετούς αιώνες. Ο ίδιος ο Ιπποκράτης το 400 π.Χ. επισήμανε ότι “όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο”. Το έντερο κατοικείται από έναν τεράστιο αριθμό βακτηρίων τα οποία εξελικτικά έχουν προσαρμοστεί σε μία ειρηνική συμβίωση με τον ξενιστή τους, στην προκειμένη περίπτωση τον άνθρωπο, και ονομάζονται εντερικό μικροβίωμα (gut microbiota).
Το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από πάνω από 1000 είδη μικροβίων τα οποία βρίσκονται σε μία συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ τους αλλά και με τον ξενιστή, συμβάλλοντας στη γενική ομοιόστασή του. Αξίζει να σημειωθεί πως το μικροβίωμα υπολογίζεται πως αποτελείται από 1014 βακτηριακά κύτταρα δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από το συνολικό αριθμό κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον το γονιδιακό φορτίο του εντερικού μικροβιώματος είναι 150 φορές μεγαλύτερο από το συνολικό γονιδίωμα του ανθρώπου, καθώς φέρει 3.3 εκατομμύρια μικροβιακά γονίδια. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί χαρακτηρίζουν το μικροβίωμα ως “δεύτερο εγκέφαλο” ή “ξεχασμένο όργανο” του σώματος. Η σπουδαιότητά του στην ανθρώπινη υγεία είναι καθοριστική καθώς συνδέεται με σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού όπως ο μεταβολισμός, η ομοιόσταση, η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, η καλή λειτουργία του εγκεφάλου και η βιοσύνθεση βιταμινών.
Δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις μέρες μας αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εντερική μικροχλωρίδα (δυσβίωση), οι περισσότεροι από τους οποίους μάλιστα χωρίς να το γνωρίζουν. Έχει παρατηρηθεί πως μεταβολές και ανισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα (δυσβίωση) συνδέονται με παθήσεις όπως οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (ελκώδη κολίτιδα, νόσος του Crohn), ευερέθιστο έντερο, δυσκοιλιότητα, κοιλιοκάκη, δυσανεξίες, αλλεργίες, παχυσαρκία και υποσιτισμός, δερματικά προβλήματα, αυτοάνοσα, διαβήτης, κατάθλιψη, νευρολογικές διαταραχές, ακόμα και ορθοκολικός καρκίνος.
Η μικροχλωρίδα του εντέρου διαταράσσεται από την κακής ποιότητας διατροφή (ζάχαρη, κόκκινο κρέας, λευκά άλευρα, λευκά ζυμαρικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, χημικά πρόσθετα, καφεΐνη, αναψυκτικά κ.α.), από την λήψηαντιβιώσεων και φαρμάκων, τις καισαρικές τομές, τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής (έλλειψη άσκησης, κάπνισμα, άγχος) και το περιβάλλον.
Συνεπώς η βελτιστοποίηση της σύνθεσης της μικροχλωρίδας με διαιτητικές παρεμβάσεις ή με προβιοτικά και πρεβιοτικά ή και τα δύο είναι απαραίτητη. Η λύση του γιαουρτιού, ενώ σαφώς είναι αρκετά χρήσιμο, από μόνη της πολλές φορές δεν είναι αποτελεσματική, γιατί τα γιαούρτια του εμπορίου προέρχονται από παστεριωμένο γάλα και συνήθως αποτελούνται από ένα μόνο στέλεχος βακτηριδίων, που δεν κάνουν τη δουλειά που χρειαζόμαστε. Ένα προβιοτικό με πολλά στελέχη βακτηρίων είναι πολύ πιο αποτελεσματικό.
Το Rejuvalec, αυτό το αναζωογονητικό της εντερικής μοκροχλωρίδας είναι φθηνό και ταυτόχρονα μας προσφέρει τα ένζυμα που χρειαζόμαστε για να μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε την ισορροπία της εσωτερικής μας μικροχλωρίδας. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, C και Ε και περιέχει φιλικά προβιοτικά βακτήρια και πρεβιοτικά απαραίτητα για τη συντήρηση ενός υγιούς εντέρου και την εξάλειψη τοξινών από το σώμα.
Το Rejuvelac χορηγείται στο Ιπποκράτειο Κέντρο Υγείας στη Χρυσή Ακτή της ανατολικής Αυστραλίας, όπου οι επισκέπτες πίνουν ένα ποτήρι Rejuvelac κάθε μέρα για να βελτιώσουν την εντερική τους χλωρίδα.
Η συνταγή rejuvelac της Ann Wigmore
Υλικά: (για 2 λίτρα Rejuvelac)
- 1 κούπα σπόρων σκληρού σιταριού ή μαλακού σιταριού ή σιταριού Τουταγχαμών
- 2 λίτρα φιλτραρισμένου νερού
- 2 λίτρα μακρύ γυάλινο βάζο με καπάκι
Μέθοδος παρασκευής Rejuvelac
- Πλένουμε το σιτάρι σε νερό για να αφαιρέσουμε τη σκόνη και ξένα σώματα.
- Βάζουμε το σιτάρι στο γυάλινο δοχείο. Γεμίζουμε με φιλτραρισμένο νερό και το καλύπτουμε με λεπτό πανί γάζας ή τούλι και το ασφαλίζουμε δένοντας το με ένα λαστιχάκι γύρω από το στόμιο του μπουκαλιού. (Είναι σημαντικό να εμποδίσουμε την είσοδο των εντόμων). Μουλιάζουμε για 12 ώρες.
- Αδειάζουμε το μουλιασμένο νερό και ξαναγεμίζουμε. Τοποθετούμε το δοχείο στον πάγκο της κουζίνας μακριά από το ηλιακό φως. Στριφογυρίζουμε απαλά το δοχείο, αλλά χωρίς να το ανακατεύουμε, κάθε 12 ώρες. Μόλις ένας ελαφρύς αφρός σχηματιστεί το Rejuvelac θα είναι έτοιμο για χρήση.
Μπορεί να πάρει από 2-5 ημέρες για να ζυμωθεί το Rejuvelac καθώς εξαρτάται από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Σε ζεστό καιρό μπορεί να ζυμωθεί πολύ γρήγορα (γύρω στις 24 ώρες) και είναι δυνατόν το Rejuvelac να βρωμίσει. Το Rejuvelac πρέπει να έχει μία ευχάριστη οσμή μαγιάς με γεύση σαν λεμόνι.
4. Όταν το Rejuvelac είναι έτοιμο, μεταγγίζουμε προσεκτικά το υγρό σε ένα καθαρό δοχείο και το βάζουμε στο ψυγείο.
Το ίζημα με τους σπόρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δεύτερη καλλιέργεια. Έτσι μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το δοχείο με φιλτραρισμένο νερό και να το αφήσουμε να ζυμωθεί για 24-36 ώρες (αναλόγως τη θερμοκρασία περιβάλλοντος). Μεταγγίζουμε το Rejuvelac σε ένα καθαρό δοχείο και το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Πετάμε τους σπόρους σιταριού και το ίζημα.
Συμβουλές για την παρασκευή Rejuvelac:
- Είναι δυνατόν το Rejuvelac να χαλάσει (όπως συμβαίνει με τους προβλαστημένους σπόρους και τα προϊόντα ζύμωσης). Γενικά βεβαιωνόμαστε ότι το Rejuvelac είναι εντάξει από τη μυρωδιά και τη γεύση. Πρέπει να είναι όξινο με ph λιγότερο από 3,9.
Είναι καλό στο να εξασκούμαστε στο να μυρίζουμε και να γευόμαστε την καλλιέργεια Rejuvelac ανά διαστήματα για να μάθουμε και να συνηθίζουμε τις αλλαγές που συμβαίνουν (όπως σε κάθε καλλιέργεια ζύμωσης). Το Rejuvelac μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για μία εβδομάδα ή και περισσότερο και βαθμιαία θα γλυκαίνει με το χρόνο.
2. Όλα τα βακτηρίδια και οι ζυμομύκητες έχουν μία βέλτιστη θερμοκρασία επώασης. Η ψύξη θα αναστείλει την ανάπτυξη ορισμένων μικροοργανισμών αλλά μπορεί να δώσει μια ευκαιρία σε άλλους να αναπτυχθούν. Ο ζεστός καιρός και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να ενθαρρύνουν την ταχεία ανάπτυξη των παθογόνων οργανισμών, πριν οι ωφέλιμοι οργανισμοί αρχίζουν να αναπτύσσονται, οπότε η καλλιέργεια θα μυρίζει άσχημα και αυτό σημαίνει ότι είναι ακατάλληλη για κατανάλωση.
3. Εάν η καλλιέργεια σας Rejuvelac χαλάσει τότε πετάξτε την, αποστειρώστε το βάζο και περιμένετε για πιο δροσερές καιρικές συνθήκες.
4. Σε ζεστό καιρό είναι καλό να κάνουμε μικρή όξυνση του νερού με λίγο χυμό λεμονιού κατά την έναρξη της ζύμωσης για να δημιουργήσουμε ένα ακατάλληλο περιβάλλον για πιθανούς παθογόνους μικροοργανισμούς.
Εύη Αντωνοπούλου Γεωπόνος-Επιστήμων Τροφίμων ΜSc Κλινική Διαιτολογία-Διατροφολογία
Bιβλιογραφία
- Αντωνοπούλου Παρασκευή και Στέλλα Μίχου (2016). ‘’Εντερικό μικροβίωμα, πεπτικές λειτουργίες και εντερικές παθήσεις’’.https://zea.gr/to-enteriko-mikrovioma-2os-egkefalos-tou-organismou/
- D’Argenio, Valeria, and Francesco Salvatore. “The role of the gut microbiome in the healthy adult status.” ClinicaChimicaActa 451 (2015): 97-102.
- Frank, D. N., Amand, A. L. S., Feldman, R. A., Boedeker, E. C., Harpaz, N., & Pace, N. R. (2007). Molecular-phylogenetic characterization of microbial community imbalances in human inflammatory bowel diseases. Proceedings of the National Academy of Sciences, 104(34), 13780-13785
- Kau, A. L., Ahern, P. P., Griffin, N. W., Goodman, A. L., & Gordon, J. I. (2011).Human nutrition, the gut microbiome and the immune system. Nature, 474(7351), 327-336. 7.
- Zhang, H., DiBaise, J. K., Zuccolo, A., Kudrna, D., Braidotti, M., Yu, Y., &Krajmalnik Brown, R. (2009). Human gut microbiota in obesity and after gastric bypass. Proceedings of the National Academy of Sciences, 106(7), 2365-2370 6.
Ηλεκτρονικές πηγές:
https://annwigmore.org/living-foods/living-foods-wheatgrass-rawfoods-sprouts/