Συνταγές

Κουλουράκια της Λαμπρής

Κουλουράκια της λαμπρής

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι σίτου μαλακό ή για όλες τις χρήσεις 

250 γρ. βούτυρο, πρόβειο ή αγελαδινό καλής ποιότητας τύπου Κέρκυρας 

1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη καρύδας ή αγαύης 

25 γρ. αμμωνία σε σκόνη

1/2 φλιτζάνι χλιαρό γάλα, κατσικίσιο ή αμυγδάλου 

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι 

4 μέτρια βιολογικά αυγά

2 κρόκους αυγών και 1 κουταλιά της σούπας νερό, για το άλειμμα

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

—-

Εκτέλεση:

  1. Στο μπολ ενός μίξερ προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο (ελαφρώς λιωμένο) και ανακατεύουμε για περίπου 10-15 λεπτά, έως ότου το μείγμα να γίνει κρεμώδες και αφράτο. (Μόλις αρχίσετε να προετοιμάζετε τη συνταγή βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο είναι σε θερμοκρασία δωματίου).
  2. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Ρίχνουμε  την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού να αφρίσει.
  3. Προσθέτουμε τα αυγά στο μείγμα βούτυρο-ζάχαρη, ένα-ένα.
  4. Ρίχνουμε στο εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα πορτοκαλιού και το γάλα, το χυμό πορτοκάλι με την αμμωνία και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι, λίγο κάθε φορά, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε, έως ότου τα συστατικά συνδυαστούν και η ζύμη να βγει μαλακή και όχι πολύ κολλώδης.
  5. Σκεπάζουμε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μια πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
  6. Τοποθετούμε τη ζύμη των κουλουριών σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας, παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι ζύμης και σχηματίζουμε μακριά κορδόνια. Διαμορφώνουμε τα κουλούρια με τα χέρια μας, δίνοντάς τους οποιοδήποτε σχήμα εμείς επιθυμούμε.
  7. Βάζουμε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί και τοποθετούμε τα κουλουράκια, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους, δεδομένου ότι στο ψήσιμο θα αυξηθεί κατά πολύ ο όγκος τους (για αυτήν την συνταγή θα χρειαστούμε περίπου 4-5 μεγάλα ταψιά).
  8. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε τους κρόκους και 1 κουταλιά της σούπας νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αλείφουμε από πάνω τα κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  9. Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία έως τρεις εβδομάδες.