Ζυμαρικά, Συνταγές

Κριθαρότο με πιπεριές και σύγκλινο 

Κριθαρότο με πιπεριές και σύγκλινο

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για το κριθαρότο:

500 γραμμάρια κριθαράκι ζέας λευκό

1 συσκευασία αποξηραμένα μανιτάρια 

50 ml ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/2 κ.γ. πάστα σκόρδου  

100 ml λευκό ξηρό κρασί (για το μούλιασμα των μανιταριών και το σβήσιμο)

1 λίτρο περίπου ζωμό κοτόπουλου ή κρέατος

1 συσκευασία σύγκλινο 

φέτα 

λιαστή ντομάτα κατά βούληση 

αλάτι και πιπέρι 

Για τις πιπεριές:

1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες

1 πιπεριά κίτρινη, κομμένη σε λωρίδες

1 πιπεριά πορτοκαλί, κομμένη σε λωρίδες

50 ml ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα:

κουκουνάρι καβουρδισμένο

φέτα τριμμένη ή φλοίδες παρμεζάνας

φύλλα φρέσκιας ρίγανης ή θυμάρι 

Εκτέλεση:

  1. Φτιάχνουμε πρώτα τις πιπεριές.Σε μια πλατιά κατσαρόλα με βαρύ κατά προτίμηση πάτο (πλασωτέ) βάζουμε τα 50 ml ελαιόλαδο να κάψουν και σοτάρουμε σε αυτό τις λωρίδες από τις πιπεριές (πορτοκαλί, κόκκινη και κίτρινη). Ανακατεύουμε πολύ τακτικά τις πιπεριές κατά το σοτάρισμα. Η διαδικασία αυτή θα πάρει γύρω στα  15 λεπτά, μιας που οι πιπεριές έχουν αρκετά χοντρή σάρκα. Στο τέλος θέλουμε να έχουν καραμελώσει και να έχουν μείνει περίπου στο μισό του αρχικού τους όγκου. Να έχουν μεν μαλακώσει και να τρώγονται ευχάριστα, αλλά να μην λιώνουν.
  2. Παράλληλα έχουμε βάλει να φουσκώσουν σε κρασί ή νερό τα μανιτάρια. Μόλις έχουμε έτοιμες τις πιπεριές, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο και τις αφήνουμε στην άκρη γιατί θα τις χρειαστούμε αργότερα.
  3. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το κριθαρότο. Στην ίδια κατσαρόλα, αφού βγάλουμε τις πιπεριές, ρίχνουμε τα άλλα 50 ml ελαιολάδου και σοτάρουμε σε αυτό το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε κι αυτό, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να γυαλίσει και να θωρακιστεί με λάδι.
  4. Το σβήνουμε με το κρασί που έχουμε μουλιάσει τα μανιτάρια. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα δηλαδή, προσθέτουμε την πάστα σκόρδου,τα μανιτάρια, το ζωμό και ανακατεύουμε καλά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και σιγοβράζουμε το κριθαρότο ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα. Προσοχή μην πιεί τα υγρά του χωρίς να το καταλάβουμε και κολλήσει!
  5. Λίγα λεπτά πριν δούμε ότι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τις πιπεριές, τις λιαστές ντομάτες, το σύγκλινο και ανακατεύουμε καλά. Προς το τέλος ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσει το φαγητό. Μόλις το κριθαράκι είναι aldente και ταυτόχρονα δεν έχει πιεί σε απόλυτο βαθμό όλα τα υγρά (δηλαδή έχει πήξει και μελώσει αλλά δεν έχει στεγνώσει), αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Εκτός φωτιάς ρίχνουμε την φέτα  και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει.
  6. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, όσο μας αρέσει. Το αλάτι δεν το βάζουμε από την αρχή γιατί και ο ζωμός και η φέτα έχουν αρκετό κι έτσι μπορεί το φαγητό να γίνει παραπάνω αλμυρό απ΄ ότι θέλουμε.
  7. Σερβίρουμε αμέσως σε πιάτα και πασπαλίζουμε με καβουρδισμένο κουκουνάρι, φλοίδες από παρμεζάνα ή φέτα τριμμένη και φρέσκα φύλλα από ρίγανη που του ταιριάζουν τέλεια!