Ψωμί ζέας – ντίνκελ
Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή
660 γρ αλεύρι ζέας ολικής άλεσης κοσκινισμένο
340 γρ αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης κοσκινισμένο
460 ml ελαφρώς χλιαρό νερό στους 35 βαθμούς
1 κ. σούπας μέλι
2 φακελάκια ξερή μαγιά
100 ml ελαιόλαδο
100 γρ λιναρόσπορο
1 κ. σούπας κόφτη αλάτι
Εκτέλεση :
Κοσκινίζουμε τα δυο άλευρα και τα βάζουμε σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ, αναλόγως που θα ζυμώνουμε .
Ενεργοποιούμε την μαγιά στα 100 ml νερού από αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για το ζύμωμα μαζί με το μέλι και αφήνουμε δέκα λεπτά μέχρι να κάνει στην επιφάνεια φουσκάλες. Προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς στο μπολ με τα άλευρα, συμπληρώνουμε και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 3 λεπτά. Έπειτα βάζουμε τον λιναρόσπορο και το αλάτι και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ωραία ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε 2-3 φόρμες και τις αφήνουμε σκεπασμένες για μισή ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220, βάζουμε το ψωμί να ψηθεί για περίπου 20 λεπτά, κατεβάζουμε στους 180 και σκεπάζουμε, ψήνουμε για άλλα 20 με 30 λεπτά περίπου.