ΣΗΜΕΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ

1. Αφετηρία (δεκαετία ‘80)

Στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ υπήρχε μια ισχυρή οικογενειακή παράδοση στην αναζήτηση και την προσπάθεια διάσωσης και αναβίωσης παλιών ποικιλιών.
Στη δεκαετία του ‘80 η ευαισθητοποίηση μας για καλλιέργεια χωρίς χημικά και λιπάσματα κορυφώθηκε και μάλιστα χωρίς καμία στήριξη από ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης . Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καν η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση πανευρωπαϊκά. Υποχρεωθήκαμε εκ των πραγμάτων να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο, μοναχικά. Να τολμήσουμε να πειραματιστούμε με κόστος και ρίσκα. Τέλος να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες στην αρχή, μόνοι μας, τις περισσότερες φορές για πρωτόγνωρα στην Ελλάδα θέματα παραγωγής.

2. Σύλλογος οικολογικής γεωργίας Ελλάδας (ΣΟΓΕ)

Συμμετείχαμε στον πρώτο σύλλογο οικολογικής γεωργίας Ελλάδας (ΣΟΓΕ), που ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να αναγεννήσει την ελπίδα στα ακαλλιέργητα και παρατημένα χωράφια της Ελλάδας. Εμπόδια όπως αμφισβήτηση και αρνητικά σχόλια ακόμα και από την επιστημονική κοινότητα και τις κρατικές υπηρεσίες μας κάνουν πιο δυνατούς και σοφούς, τότε και πάντα!

3. Γιορτή Οικολογίας

Συνδιοργανώσαμε την πρώτη πανελλαδική γιορτή Οικολογίας στην Ελλάδα το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε την ενεργό συμμετοχή μας για τα επόμενα χρόνια συμβάλλοντας στην επιτυχία της έως και σήμερα, καθώς θωρούμε πως η διάδοση των βιολογικών προϊόντων προϋποθέτει την διάχυση της γνώσης και την ανοιχτή ξεκάθαρη επικοινωνία με τους συμπολίτες, τους ανθρώπους που γεύονται και εμπιστεύονται τα προϊόντα μας.

4. Περιοδικό ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ

Είμασταν ενεργά μέλη της ομάδας έκδοσης του οικολογικού περιοδικού ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ, από το 1996. Ο ιστότοπος του περιοδικού:
https://bit.ly/30mVVuA

5. Επαφές με σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο

Συνεργαζόμαστε με το Παναγιώτη Μανίκη (από αρχές δεκαετίας ’90) βασικό πρωτεργάτη και εκπρόσωπο της φυσικής καλλιέργειας στην Ευρώπη, μαθητή του γνωστού Ιάπωνα δασκάλου της φυσικής καλλιέργειας FUKUOKA, τον οποίο είχαμε την χαρά να συναντήσουμε από κοντά.

6. Πολύτιμοι συνοδοιπόροι

Σημαντικές συνεργασίες ακόμη διατηρούμε με πολλούς ανθρώπους από το χώρο της Οικολογίας, όπως τον αεικίνητο Γιάννη Παζάρα, από την εποχή της ΣΟΓΕ, πρωτοπόρος της εναλλακτικής προσέγγισης στην Ελλάδα, γύρω από θέματα που αφορούν την Οικολογία, τη Γεωργία και την υγιεινή διατροφή.

7. Ινστιτούτο Σιτηρών

Συνεργασία με την Τράπεζα διατήρησης Γενετικού Υλικού της Θεσσαλονίκης, με την επιστημονική καθοδήγηση του καταξιωμένου ερευνητή Νίκου Σταυρόπουλου.

8. Πελίτι

Συνεργαζόμαστε επίσης με διάφορους ιδιωτικούς φορείς για την προστασία των σπόρων και κυρίως με το Πελίτι, την πιο σημαντική πρωτοβουλία διάσωσής της παραδοσιακής βιοποικιλότητας. Το Πελίτι λειτουργεί ώς αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με ιδρυτή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

9. Συμμετοχή σε Εθνικές και Διεθνείς εκδηλώσεις

Αναρίθμητες οι εκδηλώσεις τόσα χρόνια. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουμε στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Γαλλίας στο πρόγραμμα με θέμα ``Cereals Production and Selection Workshop``.

10. Βραβείο για τα ζυμαρικά ΖΕΑΣ

Μία σημαντική διάκριση για τα ζυμαρικά από αλεύρι ζέας. Το γαστρονομικό περιοδικό ΒΗΜΑ Gourmet βράβευσε το προϊόν που παράγουμε ως το κορυφαίο ζυμαρικό της χώρας.

11. Βραβείο για τη φακή ψιλή

Μία άλλη σπουδαία διάκριση για τη φακή που παράγουμε. Το γαστρονομικό περιοδικό ΒΗΜΑ Gourmet βράβευσε το συγκεκριμένο προϊόν ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα της Ελλάδας.

12. Βράβευση 10 προϊόντων σε Διεθνείς Διαγωνισμούς

5 χρυσά, 2 αργυρά, 2 χάλκινα και 1 πλατινένιο. Επιτυχία στο απόλυτο με 10 βραβεία για ισάριθμες συμμετοχές για το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ!
Διακρίθηκαν όλα όσα συμμετείχαν δηλαδή και στους δυο διεθνείς διαγωνισμούς TASTE OLYMP AWARDS 2020 και στον MTA 2020 (MEDITERRANEAN TASTE AWARDS 2020) , όπου λαμβάνουν μέρος υψηλής γαστρονομικής αξίας τρόφιμα και αξιολογούνται από καταξιωμένους σεφ και επαγγελματίες της γεύσης. Και οι δυο διεθνείς διοργανώσεις δημιουργούν μεθοδικά αξιόπιστα αντικειμενικά σημεία αναφοράς και ποιοτικής αναγνώρισης που εγγυώνται τόσο οι αμερόληπτες διαδικασίες αξιολόγησης και οι υψηλού κύρους και στελέχωσης κριτικές επιτροπές, που συμβολοποιούνται σε ευρέως διαδεδομένα σήματα αναγνωρισμένα από το ευρύ καταναλωτικό κοινό σε όλο τον κόσμο!
Επιπλέον σε όλες τις πολυάριθμες και πολυεπίπεδες γευστικές δοκιμές χρησιμοποιείται η «τυφλή» μέθοδος δηλαδή η αξιολόγηση χωρίς συσκευασία και χωρίς κανένα διακριτό στοιχείο επωνυμίας.
Επί 35 χρόνια (από το 1985) το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάδειξη , την αναβίωση και καλλιέργεια αμιγώς ντόπιων ποικιλιών επιλέγοντας να αποδείξει στην πράξη την σημασία της ισορροπημένης υγιεινής διατροφής με τρόφιμα απόλυτα συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό ώς αναπόσπαστο τμήμα της αρμονικής συμβίωσης με τη Φύση. Ακολουθώντας αυστηρά μεθόδους βιολογικής γεωργίας και εφαρμόζοντας συστήματα διαχείρισης φιλικά στο περιβάλλον σε κάθε παράλληλη πτυχή της παραγωγικής διαδικασίας, το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ πρωτοστατεί στην δημιουργία ευρύτερων κοινωνικών συνθηκών στην Ελλάδα για αγροτική δραστηριότητα που σέβεται και προστατεύει το οικοσύστημα.
Επί 35 χρόνια το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ κερδίζει στην κοινωνία τα σημαντικότερα βραβεία, πού είναι αδιαμφισβήτητα η αγάπη και η αποδοχή του καταναλωτή και της νοικοκυράς, καθημερινά.
Για πρώτη φορά λοιπόν το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ υποβάλλει ορισμένα μόνον από τους πολυάριθμους κωδικούς μας στους δύο αυτούς διεθνείς διαγωνισμούς γεύσης και ποιότητας.
Για το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ τα 10 βραβεία είναι πολύτιμες αναγνωρίσεις μιας κοπιαστικής, επίμονης, και βήμα-βήμα πολύχρονης προσπάθειας να συλλειτουργήσουν το φως και η σοφία της παραδοσιακής γεωργικής φιλοσοφίας με επιστημονικές τεχνικές και πρακτικές των συγχρόνων μεθόδων οικολογικής καλλιέργειας, έτσι όπως διαμορφώνονται από τα ελληνικά γεωπονικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, με τα οποία συνεργαζόμαστε και τις Ιατρικές Επιστημονικές έρευνες στις οποίες συμμετέχουμε. Συγκεκριμένα : • Χρυσό Βραβείο Καινοτομίας, GOLD MEDITERRANEAN TASTE AWARDS 2020 για τις ΓΚΟΦΡΕΤΕΣ ΜΟΝΟΚΟΚΚΟΥ
• Χρυσό Βραβείο Ποιότητας, GOLD MEDITERRANEAN TASTE AWARDS 2020 για τη ΦΑΒΑ ΛΑΘΟΥΡΙΟΥ
• Χρυσό Βραβείο Ποιότητας GOLD MEDITERRANEAN TASTE AWARDS 2020 για τις ΓΚΟΦΡΕΤΕΣ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
• Χρυσό Βραβείο Ποιότητας GOLD MEDITERRANEAN TASTE AWARDS 2020 για το ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΖΕΑΣ ΛΕΥΚΟ (Σιμιγδάλι)
• Χρυσό Βραβείο Ποιότητας GOLD MEDITERRANEAN TASTE AWARDS 2020 για την ΦΑΒΑ ΦΑΚΗΣ
• Αργυρό Βραβείο γεύσης, SILVER OLYMP TASTE AWARD 2020 για την ΦΑΚΗ ΨΙΛΗ
• Αργυρό Βραβείο για βιολογικά προϊόντα, SILVER MEDITERRANEAN TASTE AWARD 2020 για το ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ
• Χάλκινο Βραβείο γεύσης, SILVER OLYMP TASTE AWARD 2020 για το ΣΤΡΙΦΤΟ «ΖΕΑΣ» ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
• Χάλκινο Βραβείο γεύσης, SILVER OLYMP TASTE AWARD 2020 για το ΣΠΑΓΓΕΤΙ «ΖΕΑΣ» ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
• Πλατινένιο Βραβείο γεύσης, PLATINUM OLYMP AWARD 2020 για τις ΓΚΟΦΡΕΤΕΣ «ΖΕΑΣ» 10 βραβεία, μονάκριβα εφόδια για την συνέχιση όσων μας παραδόθηκαν από τις προηγούμενες γενιές και όσων ανακαλύψαμε σκάβοντας στα χωράφια…Αλλά και μια σημαντική αναγνώριση πως όλα όσα οραματιζόμαστε για μια παραγωγική διαδικασία με τον Άνθρωπο στο κέντρο γίνονται και πράξη.
Όλα τα «λαμπερά» προϊόντα από το ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ διατίθενται αποκλειστικά από επιλεγμένα παντοπωλεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, με την χαρακτηριστική επισήμανση διάκρισης!
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ