To εντερικό μικροβίωμα, ο «2ος εγκέφαλος» του ανθρώπινου οργανισμού
Το εντερικό μικροβίωμα (gut microbiota) έχει χαρακτηριστεί από την επιστημονική κοινότητα ως ο «2ος εγκέφαλος» ή το «ξεχασμένο όργανο του σώματος». Η σπουδαιότητά του στην ανθρώπινη υγεία είναι καθοριστική καθώς συνδέεται με σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού όπως ο μεταβολισμός, η ομοιόσταση, η ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και η βιοσύνθεση βιταμινών.
Τεράστιο πεδίο επιστημονικών ερευνών τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρήσει ότι η ανισορροπία στη συμβίωση των μικροοργανισμών του εντέρου συνδέεται με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου (νόσος του Chron, κοιλιοκάκη, ελκώδης κολίτιδα, ορθοκολικός καρκίνος κ.α.), σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, παχυσαρκία, υποσιτισμό, διαβήτης αλλά ακόμα και με ψυχικές ασθένειες. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν πως οι μικροοργανισμοί αυτοί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και κατά επέκταση στην υγεία αλλά και στην ασθένεια του ανθρώπου.
Ο τρόπος γέννησης (φυσιολογικός τοκετός ή καισαρική), η παρουσία ή η απουσία θηλασμού, η ποιότητα της διατροφής, η λήψη φαρμάκων και αντιβιοτικών και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο σχηματισμό του εντερικού μικροβιώματος.
Γνωρίζατε πως το εντερικό μικροβίωμα υπολογίζεται πως αποτελείται από 1014 βακτηριακά κύτταρα δηλαδή δέκα φορές περισσότερα από το συνολικό αριθμό κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Επιπλέον το γονιδιακό φορτίο του εντερικού μικροβιώματος είναι 150 φορές μεγαλύτερο από το συνολικό γονιδίωμα του ανθρώπου, καθώς φέρει 3.3 εκατομμύρια μικροβιακά γονίδια; Δεν είναι τυχαίο oπότε ότι πολλοί χαρακτηρίζουν το μικροβίωμα ως «δεύτερο εγκέφαλο».
Πατώντας το παρακάτω link θα διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική εργασία η οποία πραγματοποιήθηκε από την Αντωνοπούλου Παρασκευή (Γεωπόνος, Msc Κλινική Διαιτολογία) και τη Μίχου Στέλλα (Βιολόγος, Msc Κλινική Διαιτολογία) στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Διπλώματος «Κλινική Διαιτολογία & Διατροφολογία» στο Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης το 2016.
Η εργασία αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Αντωνοπούλου Παρασκευής και Μίχου Στέλλας και απαγορεύεται η χρήση της χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η έγγραφη άδεια τους.