Ζυμαρικά, Συνταγές

Xορτοφαγικό παστίτσιο με φακές και πέννες ζέας

Xορτοφαγικό παστίτσιο με φακές και πέννες ζέας

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Yλικά: 

Για το παστίτσιο:

250 γρ. φακές 

1 βαζάκι πλήρη ντοματοπολτό 

1 συσκευασία πένες ζέας ολικής

150 γρ. γραβιέρα τριμμένη 

150 γρ. φέτα 

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 πράσσο, ψιλοκομμένο 

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη 

1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη 

1 αυγό χτυπημένο

φύλλα φρεσκιας ρίγανης

φύλλα φρέσκου θυμαριού 

ελαιόλαδο

αλάτι -πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

100 ml ελαιόλαδο 

100 γρ. αλεύρι μαλακό  

1 λίτρο γάλα αμυγδάλου ή κατσικίσιο 

150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο, χωρισμένο στη μέση 

αλάτι

πιπέρι

μοσχοκάρυδο

2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 

—–

Εκτέλεση:

Για το παστίτσιο:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι, το πράσσο, το σκόρδο και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τις πιπεριές και τις φακές και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον ντοματοπολτό, τη φρέσκια ρίγανη και το θυμάρι. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και νερό ίσα ίσα να καλύψει το φαγητό το αφήνουμε μέχρι να βράσει και να πιεί το νερά του.
  2. Βράζουμε τα μακαρόνια και στη συνέχεια τα σουρώνουμε. Βάζουμε στο πυρέξ τις βρασμένες πένες και τις ανακατεύουμε με ένα ελαφρώς χτυπημένο αυγό. Αλατίζουμε και προσθέτουμε την τριμμένη γραβιέρα .
  3. Στην  σάλτσα της φακής, προσθέτουμε την φέτα, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε πάνω από τα μακαρόνια.

Για την μπεσαμέλ :

  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνέχεια με έναν αυγογδάρτη και στην συνέχεια προσθέτουμε και  το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Όταν  αρχίσει να πήζει το μίγμα προσθέτουμε το αλάτι και το μοσχοκάρυδο. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε και το κεφαλοτύρι συνεχίζοντας να ανακατεύουμε πολύ καλά.
  3. Βάζουμε την μπεσαμέλ πάνω από την φακή. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο κεφαλοτύρι από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς σε αέρα για περίπου 30 λεπτά.
  4. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το κόψουμε.