ΣΗΜΕΙΑ-ΣΤΑΘΜΟΙ

1. Αφετηρία (δεκαετία ‘80)

Στο ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ υπήρχε μια ισχυρή οικογενειακή παράδοση στην αναζήτηση και την προσπάθεια διάσωσης και αναβίωσης παλιών ποικιλιών.
Στη δεκαετία του ‘80 η ευαισθητοποίηση μας για καλλιέργεια χωρίς χημικά και λιπάσματα κορυφώθηκε και μάλιστα χωρίς καμία στήριξη από ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης . Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καν η τεκμηριωμένη επιστημονική γνώση πανευρωπαϊκά. Υποχρεωθήκαμε εκ των πραγμάτων να χαράξουμε τον δικό μας δρόμο, μοναχικά. Να τολμήσουμε να πειραματιστούμε με κόστος και ρίσκα. Τέλος να αντιμετωπίσουμε όλες τις δυσκολίες στην αρχή, μόνοι μας, τις περισσότερες φορές για πρωτόγνωρα στην Ελλάδα θέματα παραγωγής.

2. Σύλλογος οικολογικής γεωργίας Ελλάδας (ΣΟΓΕ)

Συμμετείχαμε στον πρώτο σύλλογο οικολογικής γεωργίας Ελλάδας (ΣΟΓΕ), που ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να αναγεννήσει την ελπίδα στα ακαλλιέργητα και παρατημένα χωράφια της Ελλάδας. Εμπόδια όπως αμφισβήτηση και αρνητικά σχόλια ακόμα και από την επιστημονική κοινότητα και τις κρατικές υπηρεσίες μας κάνουν πιο δυνατούς και σοφούς, τότε και πάντα!

3. Γιορτή Οικολογίας

Συνδιοργανώσαμε την πρώτη πανελλαδική γιορτή Οικολογίας στην Ελλάδα το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Συνεχίζουμε την ενεργό συμμετοχή μας για τα επόμενα χρόνια συμβάλλοντας στην επιτυχία της έως και σήμερα, καθώς θωρούμε πως η διάδοση των βιολογικών προϊόντων προϋποθέτει την διάχυση της γνώσης και την ανοιχτή ξεκάθαρη επικοινωνία με τους συμπολίτες, τους ανθρώπους που γεύονται και εμπιστεύονται τα προϊόντα μας.

4. Περιοδικό ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ

Είμασταν ενεργά μέλη της ομάδας έκδοσης του οικολογικού περιοδικού ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ, από το 1996.

Ο ιστότοπος του περιοδικού:
https://bit.ly/30mVVuA

5. Επαφές με σημαντικούς ανθρώπους στο χώρο

Συνεργαζόμαστε με το Παναγιώτη Μανίκη (από αρχές δεκαετίας ’90) βασικό πρωτεργάτη και εκπρόσωπο της φυσικής καλλιέργειας στην Ευρώπη, μαθητή του γνωστού Ιάπωνα δασκάλου της φυσικής καλλιέργειας FUKUOKA, τον οποίο είχαμε την χαρά να συναντήσουμε από κοντά.

6. Πολύτιμοι συνοδοιπόροι

Σημαντικές συνεργασίες ακόμη διατηρούμε με πολλούς ανθρώπους από το χώρο της Οικολογίας, όπως τον αεικίνητο Γιάννη Παζάρα, από την εποχή της ΣΟΓΕ, πρωτοπόρος της εναλλακτικής προσέγγισης στην Ελλάδα, γύρω από θέματα που αφορούν την Οικολογία, τη Γεωργία και την υγιεινή διατροφή.

7. Ινστιτούτο Σιτηρών

Συνεργασία με την Τράπεζα διατήρησης Γενετικού Υλικού της Θεσσαλονίκης, με την επιστημονική καθοδήγηση του καταξιωμένου ερευνητή Νίκου Σταυρόπουλου.

8. Πελίτι

Συνεργαζόμαστε επίσης με διάφορους ιδιωτικούς φορείς για την προστασία των σπόρων και κυρίως με το Πελίτι, την πιο σημαντική πρωτοβουλία διάσωσής της παραδοσιακής βιοποικιλότητας. Το Πελίτι λειτουργεί ώς αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με ιδρυτή τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

9. Συμμετοχή σε Εθνικές και Διεθνείς εκδηλώσεις

Αναρίθμητες οι εκδηλώσεις τόσα χρόνια. Μεταξύ άλλων, συμμετέχουμε στη διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Γαλλίας στο πρόγραμμα με θέμα ``Cereals Production and Selection Workshop``.

10. Βραβείο για τα ζυμαρικά ΖΕΑΣ

Μία σημαντική διάκριση για τα ζυμαρικά από αλεύρι ζέας. Το γαστρονομικό περιοδικό ΒΗΜΑ Gourmet βράβευσε το προϊόν που παράγουμε ως το κορυφαίο ζυμαρικό της χώρας.

11. Βραβείο για τη φακή ψιλή

Μία άλλη σπουδαία διάκριση για τη φακή που παράγουμε. Το γαστρονομικό περιοδικό ΒΗΜΑ Gourmet βράβευσε το συγκεκριμένο προϊόν ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα της Ελλάδας.

12. Βράβευση προϊόντων σε Διεθνείς Διαγωνισμούς για 3 συνεχόμενα έτη (2020, 2021 & 2022)

Διακρίθηκαν όλα τα προϊόντα που συμμετείχαν και στους δυο διεθνείς διαγωνισμούς TASTE OLYMP AWARDS και στον MTA (MEDITERRANEAN TASTE AWARDS), καθώς και στον διεθνή γαστρονομικό διαγωνισμό Dubai International Taste Awards. Διαγωνισμοί που βραβεύουν με κριτήρια τη γεύση και την ποιότητα, όπου λαμβάνουν μέρος υψηλής γαστρονομικής αξίας τρόφιμα και αξιολογούνται από καταξιωμένους σεφ και επαγγελματίες της γεύσης.
ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ