BLOG

7 ΛOΓΟΙ για να εντάξετε στη διατροφή σας το καλαμπόκι

ΛOΓΟΙ για να εντάξετε το καλαμπόκι

γράφει η Εύη Αντωνοπούλου

Τo καλαμπόκι (Zea mays, η λατινική του ονομασία) είναι μία ετήσια καλλιέργεια και ανήκει στην οικογένεια των Αγρωστωδών (Poaceae). Το καλαμπόκι αποτελεί βασική τροφή σε πολλές χώρες του κόσμου και είναι το τρίτο σε κατανάλωση δημητριακό μετά το σιτάρι και το ρύζι. Κατάγεται από τη Νότια Αμερική και αποτελούσε τροφή των αυτόχθονων πληθυσμών. Σήμερα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές καλλιέργειες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα τελευταία χρόνια επιστημονικές έρευνες σε παγκόσμια κλίμακα έχουν αναδείξει τα σημαντικά οφέλη αυτού του καρπού για την υγεία και τη σημαντική συμβολή του στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.Το καλαμπόκι βρίσκεται στη βάση της διατροφικής πυραμίδας καθώς είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, φυτοχημικών ενώσεων και φυτικών ινών. Επιπλέον το καλαμπόκι δεν περιέχει γλουτένη γεγονός που καθιστά ασφαλή τη κατανάλωσή του από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη.

Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τους καταναλωτές είναι η κατανάλωση καλαμποκιού το οποίο δεν είναι υβρίδιο, δηλαδή σπόρος που έχει δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο στο εργαστήριο. Είναι πολύ λυπηρό πως από τις πλέον 300 ελληνικές γηγενείς ποικιλίες καλαμποκιού που κάποτε καλλιεργούνταν στην ελληνική ύπαιθρο (κάθε τόπος καλλιεργούσε το δικό του καλαμπόκι) πλέον δεν καλλιεργείται σχεδόν καμία και οι περισσότερες έχουν εξαφανιστεί πλήρως. Τη θέση τους πήραν σπόροι υβρίδια γιατί αυτοί οι σπόροι αποδίδουν τεράστια παραγωγή και έχουν ευκολότερη καλλιεργητική διαδικασία.  Για να γίνει αντιληπτό αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα συνηθισμένα υβρίδια καλαμποκιού (τα οποία κατακλύζουν τις τελευταίες δεκαετίες την αγορά) έχουν 1,5-2 τόνους παραγωγή /στρέμμα η τοπική ποικιλία Διακονιάρα φτάνει μόλις τα 400 kg παραγωγή/στρέμμα! Η διαφορά τεράστια και τα οικονομικά οφέλη ακόμα πιο γιγαντιαία!

Συνεπώς, η ευσυνείδητη κατανάλωση αγνής και φυσικής τροφής όχι μόνο συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας μας αλλά και στην ισορροπία ολόκληρου του οικοσυστήματος!

Στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου διασώζονται και καλλιεργούνται 2 παραδοσιακές γηγενείς ποικιλίες καλαμποκιού. Η μία ονομάζεται Διακονιάρα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή καλαμποκάλευρου (εικόνα 1). Ενώ καλλιεργείται ακόμα μία από την οποία παράγεται το ποπ-κορν Διλόφου.

Εικόνα 1. Καλλιέργεια τοπικής ποικιλίας καλαμποκιού Διακονιάρας στο Αγρόκτημα Αντωνόπουλου

Ας δούμε όμως παρακάτω 7 λόγους για τους οποίους  αξίζει να εντάξουμε το καλαμπόκι στη διατροφή μας και να ωφελήσουμε την υγεία μας.

1) Πλούσια πηγή καροτενοειδών

Tα καροτενοειδή είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών και σε αυτά οφείλεται το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο χρώμα των φυτών. Ιδίως στο κίτρινο καλαμπόκι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καροτενοειδών με πιο σημαντικά το καροτένιο, τη  ζεαξανθίνη και τη λουτεΐνη. Ο ρόλος των καροτενοειδών δεν περιορίζεται μόνο στην απόδοση συγκεκριμένου χρώματος στις τροφές, αλλά επίσης αποτελούν σημαντικές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες και συμβάλλουν στη πρόληψη ασθενειών του ματιού (καταρράκτης και εκφύλιση ωχρά κηλίδας), καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και διαφόρων μορφών καρκίνου.

Επίσης τα καροτενοειδή αποτελούν πρόδρομη ουσία για τη σύνθεση της βιταμίνης Α. Χωρίς τη λήψη επαρκούς ποσότητας καροτενοειδών η βιταμίνη Α δεν μπορεί να συντεθεί σε αυτούς που ακολουθούν μία χορτοφαγική διατροφή. Η βιταμίνη Aείναι απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών, του δέρματος, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έλλειψη βιταμίνης Α συνδέεται με προβλήματα όρασης, δερματικές παθήσεις και καθυστερημένη ανάπτυξη στα παιδιά (6, 7, 12).

2) Πλούσια πηγή βιταμινών Ε, C,K  και του συμπλέγματος B

Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες  του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες B είναιαπαραίτητεςγιατηνκαλήλειτουργίατου νευρικού συστήματος και τη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης συμβάλουν στην καλή υγεία του δέρματος, των μαλλιών, της καρδιάς και του εγκεφάλου και εμποδίζουν τα συμπτώματα των ρευματισμών καθώς φαίνεται να βελτιώνουν την κινητικότητα των αρθρώσεων.

Επιπλέον η παρουσία βιταμίνης A, C και K σε συνδυασμό με το β-καροτένιο και το σελήνιο συμβάλλουν στην βελτιστοποίηση της λειτουργίας του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από το οξειδωτικό stress και αποτρέπει τη δημιουργία φλεγμονών στο σώμα (8, 12, 14, 15).

3) Πλούσια πηγή φυτοστερολών

Οι φυτοστερόλες, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, υπάρχουν μόνο στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης ενώ η χοληστερόλη απαντά μόνο στις ζωικές τροφές. Ενώ η αυξημένη κατανάλωση χοληστερόλης αυξάνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, η κατανάλωση φυτοστερολών έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει ευρέως αποδεκτό από την ιατρική κοινότητα ότι οι φυτοστερόλες μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της LDL (κακής)- χοληστερόλης στο αίμα, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται σε φυσιολογικά όρια τα επίπεδα της HDL (καλής)-χοληστερόλης. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω του ανταγωνισμού των φυτοστερολών με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να παίρνουν τη θέση της και να εμποδίζουν την απορρόφησή της στο έντερο οδηγώντας τελικά στη μείωση της. Συνεπώς, η κατανάλωση φυτοστερολών εντός ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενός υγιεινού τρόπου ζωής φαίνεται να συμβάλλει στην καλή υγεία της καρδιάς, να μειώνει τα επίπεδα της αθηροσκλήρωσης και το ρίσκο για στεφανιαία νόσο(2,3,11,12).

4) Πλούσια πηγή καλίου

Το κάλιο μαζί με το νάτριο αποτελούν τους βασικούς ηλεκτρολύτες και είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών στο σώμα μας. Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη διατήρησή της σε φυσιολογικά επίπεδα μειώνοντας με αυτόν  τρόπο την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, είναι απαραίτητο  για την σωστή λειτουργία των μυών, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη μνήμη. Η έλλειψή του οδηγεί σε κόπωση, μυϊκή αδυναμία και κράμπες (7, 12).

5) Πλούσια πηγή ‘’καλών’’ λιπαρών

Τις τελευταίες δεκαετίες ο άνθρωπος έχει συνδέσει τα λίπη με κάτι βλαβερό και επιζήμιο για την υγεία του. Δεν είναι ακριβώς έτσι! Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πρέπει και οφείλει να περιλαμβάνει λιπαρά καθώς είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας, την απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (βιταμίνες D, E, A και Κ), την παραγωγή ορμονών και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Αυτό όμως στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι το είδος των λιπαρών που καταναλώνει κανείς, δηλαδή αν είναι “καλά” (ακόρεστα) ή “κακά”(κορεσμένα και trans). Τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία μας δείχνουν ότι τα ακόρεστα λίπη όχι μόνο δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε αλλά είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της υγεία μας.

Το καλαμπόκι αποτελεί μία καλή πηγή ‘’καλών’ ’λιπαρών με πιο σημαντικό εκπρόσωπο το λινολεϊκό  οξύ (ω6). Το λινολεϊκό οξύ συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακή πίεσης, στη μείωση της ‘’κακής’’ χοληστερόλης, στη μείωση των τριγλυκεριδίων και προωθεί την υγεία της καρδιάς (12,18).

6) Πλούσια πηγή φυτοχημικών και αντιοξειδωτικών

Τα φυτοχημικά είναι ουσίες που παράγουν τα φυτά για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ιούς, βακτήρια και μύκητες. Οπότε καταναλώνοντας τα είναι σαν να υιοθετούμε αυτή την προστατευτική αντιμικροβιακή τους δράση! Η συμβολή τους στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύτιμη καθώς έχουν σημαντική αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση δηλαδή προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από το οξειδωτικό stress και ενισχύουν την άμυνά του. Βρίσκονται σε πληθώρα στα φρούτα, στα λαχανικά και τα προϊόντα ολικής άλεσης (7, 9, 13, 15).

7) Πλούσια πηγή φυτικών ινών και ανθεκτικού αμύλου

Το καλαμπόκι (όταν είναι ολικής άλεσης!) είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Επιπλέον αποτελείται από ένα είδος αμύλου γνωστό ως “ανθεκτικό άμυλο” το οποίο διαφέρει κατά πολύ από τα άλλα είδη αμύλου. Και τα δύο είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία.

Οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο μοιάζουν πολύ στις λειτουργίες τους καθώς δεν πέπτονται από τον οργανισμό αλλά αντίθετα χρησιμοποιούνται σαν τροφή για τη μικροχλωρίδα του παχέος εντέρου. Λειτουργούν δηλαδή σαν πρεβιοτικά συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του, μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επιπλέον ελαττώνουντο αίσθημα της πείνας και μας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό  διάστημα συμβάλλοντας στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινώνμειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βοηθάει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη (1, 4, 5, 10, 16, 17).

Πως μπορώ να το καταναλώσω;

Μπορείς να καταναλώσεις το καλαμπόκι σε διάφορες μορφές είτε βρασμένο, είτε ως αλεύρι, ως γκοφρέτα, ως ποπκορν και πολλά ακόμα.

Μερικές ιδέες:

 • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το αλεύρι καλαμποκιού σε διάφορες ζύμες και αρτοσκευάσματα (μπομπότα, κριτσίνια, ψωμί, κέικ, κουλουράκια, μπισκότα τορτίγιας, ζύμη πίτσας).

Δες συνταγή muffins καλαμποκιού

 • Μπορείς να το καταναλώσεις ως ποπκορν, προτίμησε να τα φτιάξεις στον ατμό και στο τέλος πρόσθεσε μπαχαρικά της αρεσκείας σου.

Τip: Τα συσκευασμένα έτοιμα ποπκορν μικροκυμάτων περιέχουν φοινικέλαιο και κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία. Αγοράστε σπόρους καλαμποκιού και φτιάξτε το δικό σας σπιτικό ποπκορν. Είναι πανεύκολο και δε θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά!

 • Μπορείς να το καταναλώσεις με τη μορφή γκοφρέτας. Ένα ιδανικό snackγια όλες τις όλες της ημέρας. Μπορείς να τη φας σε μία αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή ή ακόμα και σκέτη.

Δείτε όλα τα προϊόντα από καλαμπόκι του Αγροκτήματος Αντωνόπουλου.

Συγγραφή & επιμέλεια άρθρου
Εύη Αντωνοπούλου
Γεωπόνος-Επιστήμων Τροφίμων
ΜSc Κλινική Διαιτολογία-Διατροφολογία
Δασκάλα της Yoga

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Deng, J., Wu, X., Bin, S., Li, T. J., Huang, R., Liu, Z., … & Yin, Y. L. (2010). Dietary amylose and amylopectin ratio and resistant starch content affects plasma glucose, lactic acid, hormone levels and protein synthesis in splanchnic tissues. Journal of animalphysiology and animalnutrition94(2), 220-226.
 2. Dupont, J., White, P. J., Carpenter, M. P., Schaefer, E. J., Meydani, S. N., Elson, C. E., … &Gorbach, S. L. (1990). Food uses and health effects of corn oil. Journal of the American College of Nutrition9(5), 438-470.
 3. Harrabi, S., St-Amand, A., Sakouhi, F., Sebei, K., Kallel, H., Mayer, P. M., &Boukhchina, S. (2008). Phytostanols and phytosterols distributions in corn kernel. Food Chemistry, 111, 115–120.
 4. Higgins, J. A. (2004). Resistant starch: metabolic effects and potential health benefits. Journal of AOAC International87(3), 761-768.
 5. Jiang, H., Lio, J., Blanco, M., Campbell, M., & Jane, J. L. (2010). Resistant-starch formation in high-amylose maize starch during kernel development. Journal of agricultural and food chemistry58(13), 8043-8047.
 6. Kopsell, D. A., Armel, G. R., Mueller, T. C., Sams, C. E., Deyton, D. E., McElroy, J. S., &Kopsell, D. E. (2009). Increase in nutritionally important sweet corn kernel carotenoids following mesotrione and atrazine applications. Journal of agricultural and foodchemistry57(14), 6362-6368.
 7. Kumar, D., &Jhariya, A. N. (2013). Nutritional, medicinal and economical importance of corn: A mini review. Res J PharmSci2319, 555X.
 8. Lemcke-Norojärvi, M., Kamal-Eldin, A., Appelqvist, L. A., Dimberg, L. H., Öhrvall, M., &Vessby, B. (2001). Corn and sesame oils increase serum γ-tocopherol concentrations in healthy Swedish women. The Journal of nutrition131(4), 1195-1201.
 9. Lopez-Martinez, L. X., Oliart-Ros, R. M., Valerio-Alfaro, G., Lee, C. H., Parkin, K. L., & Garcia, H. S. (2009). Antioxidant activity, phenolic compounds and anthocyanins content of eighteen strains of Mexican maize. LWT-Food Science and Technology42(6), 1187-1192.
 10. Murphy, M. M., Douglass, J. S., & Birkett, A. (2008). Resistant starch intakes in the United States. Journal of the American Dietetic Association108(1), 67-78.
 11. Piironen, V., Lindsay, D. G., Miettinen, T. A., Toivo, J., &Lampi, A. M. (2000). Plant sterols: biosynthesis, biological function and their importance to human nutrition. Journal of the Science of Food and Agriculture80(7), 939-966.
 12. Rouf Shah, T., Prasad, K., & Kumar, P. (2016). Maize—A potential source of human nutrition and health: A review. CogentFood&Agriculture2(1), 1166995.
 13. Saxena, M., Saxena, J., Nema, R., Singh, D., & Gupta, A. (2013). Phytochemistry of medicinal plants. Journal of pharmacognosy and phytochemistry1(6).
 14. Sen, C. K., Khanna, S., & Roy, S. (2006). Tocotrienols: Vitamin E beyond tocopherols. Lifesciences78(18), 2088-2098.Liu, R. H. (2004). Potential synergy of phytochemicals in cancer prevention: mechanism of action. The Journal of nutrition134(12), 3479S-3485S.
 15. Sen, C. K., Khanna, S., & Roy, S. (2006). Tocotrienols: Vitamin E beyond tocopherols. Lifesciences78(18), 2088-2098.
 16. Wang, X., Brown, I. L., Khaled, D., Mahoney, M. C., Evans, A. J., & Conway, P. L. (2002). Manipulation of colonic bacteria and volatile fatty acid production by dietary high amylose maize (amylomaize) starch granules. Journal of Applied Microbiology, 93, 390–397.
 17. Zhao, Z., Egashira, Y., &Sanada, H. (2005). Phenolic antioxidants richly contained in corn bran are slightly bioavailable in rats. Journal of Agricultural and FoodChemistry53(12), 5030-5035.,,1
 18. Orthoefer, F., Eastman, J., List, G., White, P., & Johnson, L. A. (2003). Corn oil: composition, processing and utilization. Corn Chemistry and Technology. Minnesota: American Association of CerealChemists, Inc, 671-694.

Ηλεκτρονική πηγή:

http://koiliokaki.com/el/diatrofi-horis-gloyteni/asfali-systatika-proionta