Συνταγή του Σεφ Bασίλη Πατσή
Υλικά:
400 γρ. ρεβύθια μέτρια
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι κατά βούληση
2 πρέζες σαφράν
240 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
960 ml βιολογικό ζωμό λαχανικών (προαιρετικό)
3 αυγά μόνο τα ασπράδια, ελαφρώς χτυπημένα
Εκτέλεση:
- Από την προηγούμενη βράδυ μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε νερό για περίπου 10 ώρες. Την επόμενη μέρα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό μέχρι να πάρουν μία πρώτη βράση. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
- Βάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε να κάψει σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα ρεβύθια, το ζωμό και το σκόρδο.
- Αφήνουμε τα ρεβύθια να βράσουν για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να μαλακώσουν και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με το σαφράν και προσθέτουμε το γιαούρτι. Προσθέτουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού από το ζωμό που έχουν βράσει τα ρεβύθια και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το μείγμα μέσα στη σούπα που είναι στην κατσαρόλα και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε τα υλικά και αφήνουμε τη σούπα να πάρει ίσα ίσα μια βράση μέχρι να πήξει ο ζωμός.