Σαλάτες, Συνταγές

Ταμπουλέ με πλιγούρι και φράουλες 

Ταμπουλέ με πλιγούρι και φράουλες 

Δροσιστική σαλάτα ταμπουλέ με βιολογικό πλιγούρι και φράουλες. Μία πολύχρωμη πανδαισία από φρέσκα υλικά που ξυπνούν τις αισθήσεις. Το βιολογικό πλιγούρι ενώνεται αρμονικά με ζουμερές φράουλες, τραγανό αγγουράκι, φρέσκα μυρωδικά και καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Ένα γεύμα δυναμωτικό και ελαφρύ, που χορταίνει χωρίς να βαραίνει, προσφέροντάς σας ενέργεια και ευεξία για ώρες. Ιδανικό για ένα ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:       

1 φλιτζάνιπλιγούρι Tουταγχαμών(ή οποιοδήποτε άλλο πλιγούρι παραγωγής μας όπωςπλιγούρι ζέας,πλιγούρι πτισάνης,πλιγούρι σίτου)

2 φλιτζάνια (φλ.) νερό 

150 γρ. φράουλες 

1 μήλο 

2 φλ. αγγούρι κομμένο σε κύβους

1/4 από ένα κόκκινο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο

1 φλ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο ή κόλιανδρο 

1 φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. ξύδι (από κόκκινο κρασί)

2 – 3 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1/2 κ.γ. αλάτι, συν περισσότερο για γεύση

φρέσκο τριμμένο πιπέρι για γεύση

προαιρετικές προσθήκες:παξιμάδια ζέας με χαρούπι, φέτα ή κατσικίσιο τυρί, φρυγανισμένα φουντούκια,  καβουρδισμένα αμύγδαλα, αβοκάντο

Εκτέλεση:

1. Σε μια μέτρια κατσαρόλα προσθέτουμε  το  νερό και το πλιγούρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση. Σκεπάζουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να φουσκώσει. 

2. Μόλις το πλιγούρι είναι έτοιμο το προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ψιλοκόβουμε τις φράουλες και τις προσθέτουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε το αγγούρι και το κόκκινο κρεμμύδι και τα προσθέτουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε μπόλικο δυόσμο και μαϊντανό και προσθέτουμε στο μπολ (βάζουμε επαρκή ποσότητα από βότανα, εδώ είναι η γεύση).

3. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί για λίγα λεπτά για να απορροφηθεί το αλάτι και το οξύ. Ανακατεύουμε ξανά. Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε αλάτι και λεμόνι, προσθέτοντας κι’ άλλο αν χρειάζεται. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα με φρέσκα μυρωδικά.

4. Για επιπλέον γεύση προσθέτουμε θρυμματισμένη φέτα ή κατσικίσιο τυρί, αβοκάντο,παξιμάδια ζέας, φρυγανισμένα φουντούκια ή καβουρδισμένα αμύγδαλα ψιλοκομμένα.