Πίτες, Συνταγές

Σπιτικές τορτίγιες ολικής

Σπιτικές Τορτίγιες ολικής

Σπιτικές τορτίγιες, εύκολες, γρήγορες και πεντανόστιμες. Η ιδανική επιλογή για ένα υγιεινό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Τορτίγιες σπιτικές χωρίς πρόσθετα, συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστικές και άλλες χημικές ουσίες που συνοδεύουν τις τυποποιημένες τορτίγιες του εμπορίου. Τύλιξέ τες με λαχανικά, όσπρια, αυγό ή οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο της προτίμησής σου και απόλαυσε ένα θρεπτικό γεύμα.

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά: 

170 γρ.αλεύρι ολικής μαλακόκαιαλεύρι καλαμποκιούγια το άνοιγμα 

3 γρ. αλάτι

3 γρ. μπέικιν πάουντερ

15 γρ. ηλιέλαιο

100 γρ. νερό, χλιαρό

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το αλεύρι ολικής μαλακό, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα ζυμάρι. Δουλεύουμε το ζυμάρι για 2-3 λεπτά στον πάγκο μέχρι να έχουμε μία ομοιογενή ζύμη. Τοποθετούμε τη ζύμη στο μπολ, καλύπτουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10’ λεπτά.
  2. Μεριδοποιούμε τη ζύμη σε μπάλες των 30 γρ. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο εργασίας με καλαμποκάλευρο,τοποθετούμε επάνω το ζυμάρι, το αλευρώνουμε και αυτό έτσι ώστε να μπορέσουμε να το δουλέψουμε χωρίς να κολλήσει. Με έναν πλάστη το ανοίγουμε σε στρογγυλά, λεπτά φύλλα.
  3. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει καλά. Ψήνουμε τις τορτίγιες χωρίς καμία λιπαρή ουσία μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα, περίπου για 1’ λεπτό την κάθε πλευρά.
  4. Τις τυλίγουμε με οποιοδήποτε υλικό της προτίμησής μας (λαχανικά, όσπρια, αυγό, μανιτάρια, τυρί, κρέας, γαρίδες).
  5. Εάν περισσέψουν τορτίγιες ή θελήσουμε να φτιάξουμε μεγαλύτερη ποσότητα για να έχουμε τις επόμενες ημέρες μπορούμε να τις αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο έως και δύο εβδομάδες. Για μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης σε σακούλα κατάψυξης για έως και 3 μήνες.