Πανετόνε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά για 2 πανετόνε:
Υγρά υλικά:
250 γρ. βούτυρο λιωμένο και λίγο ακόμα για το μπολ και για την επιφάνεια μετά το ψήσιμο
6 μεγάλα αυγά
100 γρ. γάλα ή φυτικό ρόφημα αμυγδάλου/καρύδας
50 γρ. κονιάκ
Στερεά υλικά:
700 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά
140 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. ψίχα φιστίκι Αιγίνης
1 κ.γ. υγρή βανίλια ή 2 βανίλιες
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. σταφίδες
100 γρ. ψιλοκομμένα φρούτα γλασέ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
150 γρ. δάκρυα σοκολάτας (προαιρετικό)
1 κ.γ. κουρκουμάς (προαιρετικό, εάν θέλουμε το πανετόνε να βγει έντονα κίτρινο)
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα και χριστουγιεννιάτικα springles για τo σερβίρισμα (προαιρετικό).
Εκτέλεση:
- Βάζουμε πρώτα στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και τον κουρκουμά προαιρετικά εάν θέλουμε έντονο κίτρινο χρώμα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί.
- Χωρίζουμε το βούτυρο, λιώνουμε τα 150 γρ. και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Το υπόλοιπο βούτυρο το κόβουμε σε κομματάκια και το αφήνουμε να μαλακώσει.
- Προσθέτουμεμέσα στο κονιάκ τις σταφίδες και τα γλασέ φρούτα. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε τα φρούτα να φουσκώσουν.
- Βάζουμε τα υγρά υλικά: τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, το γάλα και το αλάτι σε μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα ομογενοποιημένα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι.Ζυμώνουμε για 7- 8 λεπτά μέχρι το μείγμα να γίνει ελαστικό και πολύ μαλακό, σαν τσίχλα.
- Έπειτα ρίχνουμε τα κομμάτια με το μαλακό βούτυρο που κρατήσαμε στην αρχή.Αφήνουμε το μείγμα να δουλευτεί στο μίξερ μέχρι να απορροφήσει όλο το βούτυρο για περίπου 1 λεπτό.
- Βάζουμε τη μαλακή ζύμη σε μεγάλο βουτυρωμένο μπολ, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος του σπιτιού για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος (εναλλακτικάσε σβησμένοφούρνο που έχουμε προθερμάνει στους 40 βαθμούς με κλειστή πόρτα).
- Αφού διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης την απλώνουμε στον πάγκο και προσθέτουμε μέσα τα φρούτα, τα φυστίκια, το ξύσμα πορτοκαλιού και τα δάκρυα σοκολάτας και με γρήγορες κινήσεις αναδιπλώνουμε τη ζύμη.
- Ισομοιράζουμε σε δυο μικρές καλά βουτυρωμένες φόρμες μίας χρήσεως για πανετόνε 15×13εκ. ή σε μια μεγάλη φόρμα για πανετόνε.
- Η ζύμη πρέπει να καλύπτει το 1/3 του σκεύους.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί και πάλι για περίπου 90 λεπτά σε ένα ζεστό σημείο του σπιτιού.
- Μόλις η ζύμη διπλασιαστεί, δημιουργήστε στο κάθε πανετόνε από πάνω ένα σχήμα σταυρού και αλείψτε το με βούτυρο. Ψήστε στους 160 βαθμούς στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα και όταν είναι σχεδόν έτοιμα αυξήστε τη θερμοκρασία στους 190 για 1-2 λεπτά το πολύ.
- Όταν το πανετόνε είναι έτοιμο και αφού κρυώσει εάν θέλετε επικάλυψη με κουβερτούρα μπορείτε να καλύψετε την επιφάνεια του μελιωμένη κουβερτούρα(την οποία έχετε λιώσει σε μπενμαρί ή σε χαμηλή θερμοκρασία)καιμε χριστουγεννιάτικα sprinkles.
- Τέλος, για να διατηρηθεί αφράτο και μαλακό μπορείτε να το τυλίξετεμε μεμβράνη κουζίναςαφού κρυώσει τελείως.