Κέικ σοκολάτας (ολικής)

Λαχταριστό και Υγιεινό Κέικ Σοκολάτας: Η Ιδανική Επιλογή για Γλυκό Πρωινό ή Σνακ
Ποιος δεν αγαπά ένα γλυκό κέικ σοκολάτας; Τι θα λέγατε όμως αν μπορούσατε να απολαύσετε αυτόν τον γλυκό πειρασμό χωρίς ενοχές; Αυτό το κέικ σοκολάτας είναι όχι μόνο υπέροχα νόστιμο, αλλά και γεμάτο θρεπτικά συστατικά που το καθιστούν την ιδανική επιλογή για ένα γλυκό πρωινό ή ένα υγιεινό σνακ στη διάρκεια της ημέρας. Το μυστικό της συνταγής βρίσκεται στη χρήση βιολογικού μαλακού αλευριού ολικής άλεσης από παραδοσιακούς σπόρους, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα (όπως χουρμάδες και σταφίδες) προσφέρουν φυσική γλυκύτητα χωρίς την ανάγκη προσθήκης υπερβολικής ζάχαρης, ενώ παράλληλα ενισχύουν την υγιεινή αξία του κέικ με υγιεινές λιπαρές ουσίες και ακόμη περισσότερες φυτικές ίνες. Απόλαυση χωρίς τύψεις!
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
2 & 1/2 φλιτζάνιαλεύρι ολικής μαλακό(340 γρ.)
1/2 φλ. κακάο ωμό ακατέργαστο (50 γρ.)
*1 φλ. ζάχαρη καρύδας (190 γρ.)
1 φλ. χυμό πορτοκάλι + ξύσμα
1 φλ. ελαιόλαδο
2 αυγά
2-3 κ. σούπας κονιάκ
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ. καρύδια, χοντροκομμένα
1/2 φλ. σταφίδες
1/4 φλ. χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
1 πρέζα κανέλα
Για το γλάσο σοκολάτας:
80 γρ. κουβερτούρα με 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
40 ml γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη
Εκτέλεση:
- Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
- Μουλιάζουμε τις σταφίδες και τους ψιλοκομμένους χουρμάδες στο κονιάκ.
- Σε μία ευρύχωρη λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα καρύδια, τις σουρωμένες σταφίδες και τους χουρμάδες, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε να ενωθούν.
- Ρίχνουμε στον καθαρό κάδο του μίξερ το λάδι, την ζάχαρη καρύδας, τους κρόκους και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνουν κρέμα, για 5 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ (που έχουμε μουλιάσει τις σταφίδες) και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε μέσα εναλλάξ και λίγο-λίγο τα μείγματα με το αλεύρι, την μαρέγκα και το κακάο. Χαμηλώνουμε κι’ άλλο την ταχύτητα ώστε το μίξερ να ανακατεύει απαλά το μίγμα, συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε φόρμα στρωμένη με λαδόκολλα ή καλά βουτυρωμένη. Τη χτυπάμε 1-2 φορές πάνω στον πάγκο να « κάτσει» και φουρνίζουμε για 1 ώρα περίπου (τσεκάρουμε το ψήσιμο με μαχαίρι, δηλαδή μπήγουμε την λάμα στο κέικ και αν βγει καθαρή το κέικ μας έχει ψηθεί. Προσοχή οι χρόνοι ψησίματος διαφέρουν από φούρνο σε φούρνο, ελέγχουμε τακτικά).
Για το γλάσο:
Ζεσταίνουμε το γάλα και το αφαιρούμε από την φωτιά. Προσθέτουμε την τεμαχισμένη σοκολάτα και ανακατεύομε συνέχεια μέχρι να ομογενοποιηθεί. Μόλις το γλάσο είναι έτοιμο το προσθέτουμε πάνω από το κέικ.
*Σημείωση:
Στη συγκεκριμένη συνταγή εμείς χρησιμοποιήσαμε ζάχαρη καρύδας καθώς δίνει πιο αφράτο αποτέλεσμα. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό της προτίμησής σας (π.χ. μέλι, σιρόπι σφενδάμου, σιρόπι αγαύης) σε μικρότερη αναλογία ή και καστανή ζάχαρη στην ίδια αναλογία. Επιπλέον μπορείτε να μειώσετε την προσθήκη της ζάχαρης αυξάνοντας τη δοσολογία των χουρμάδων. Εάν δε θέλετε οι χουρμάδες να είναι ψιλοκομμένοι μέσα στο κέικ, μπορείτε πρώτα να τους μουλιάσετε σε ζεστό νερό για 10 λεπτά να μαλακώσουν και έπειτα αφού τους στραγγίσετε να τους αλέσετε στο μπλέντερ.