Μελομακάρονα ζέας μελωμένα με πετιμέζι
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
Για τα μελομακάρονα:
1 κιλό αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
2 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φλ. χυμό πορτοκαλιού
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
1/3 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
¾ φλιτζανιού λευκό πετιμέζι ή κανονικό
Για το σιρόπι :
2 φλ. νερό
1 φλ. μέλι
1 φλ. πετιμέζι
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, τον χυμό και τη μαγειρική σόδα. Αφού αφρίσει η σόδα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και το γαρίφαλο.
- Στο μπολ με το αλεύρι ρίχνουμε τα υγρά συστατικά από το πρώτο μπολ ανακατεύοντας απαλά. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα. Το μείγμα πρέπει να είναι μαλακό και λαδερό.
- Πλάθουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε (καλό θα είναι να είναι όλα ομοιόμορφα, περίπου 30 γρ. το καθένα) και με ένα πιρούνι ή μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνειά τους.
- Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα μέσα σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.
- Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι: Σε κατσαρόλι βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 2-3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.
- Τοποθετούμε τα κρύα μελομακάρονα σε ένα ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να καλύψουν όλο τον πάτο του ταψιού και τα σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι. Τα πασπαλίζουμε με το καρύδι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.