Βασιλόπιτα κέικ με ξηρούς καρπούς
Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. κατσικίσιο βούτυρο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
6 αυγά βιολογικά
1 φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκαλιού
1/2 κούπα ξηρούς καρπούς με σταφίδες
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κάψουλες βανίλια
1 πρέζα κανέλα
1 φλιτζάνι μέλι ή οποιοδήποτε άλλο γλυκαντικό της προτίμησής σας (π.χ. ζάχαρη, στέβια, αγαύη)
1/5 φλιτζανιού κονιάκ
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο με το μέλι μέχρι το μείγμα να ασπρίσει. Ρίχνουμε έναν-έναν τους κρόκους στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε το αλεύρι, τη βανίλια, την κανέλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα που περιέχει το αλεύρι και τους κρόκους χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα και κάνοντας απαλές κινήσεις σαν να διπλώνουμε το μείγμα από κάτω προς τα πάνω.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί βουτυρωμένο και αλευρωμένο. Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμη η βασιλόπιτα μπήγοντας ένα μαχαιράκι το εσωτερικό της. Αν το μαχαιράκι βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμη.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ξεφορμάρουμε τη βασιλόπιτα σε μια πιατέλα, την αφήνουμε να κρυώσει και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.