Νηστίσιμα χριστουγεννιάτικα αρωματικά μπισκότα
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
Για τα μπισκότα:
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό ή ανάμεικτο με αλεύρι λευκό μαλακό
1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι και μανταρίνι μαζί με
1/4 κούπας λευκό πετιμέζι ή κανονικό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ.baking powder
1 κ.γ. σόδα
1/2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα τριμμένο γαρύφαλλο
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα μανταρίνι
Για το γλάσο:
1 κούπα γάλα αμυγδάλου
1 κούπα, ίσως και λίγο παραπάνω, κουβερτούρα bitter
Εκτέλεση:
Για τα μπισκοτάκια:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Βάζουμε σε ένα μπολ το πετιμέζι μαζί με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το χυμό με τη σόδα, ανακατεύουμε να αφρίσει και ρίχνουμε το χυμό μέσα στο μείγμα με το λάδι με το πετιμέζι.
- Προσθέτουμε τώρα τη βανίλια, το baking powder, την κανέλα, το γαρύφαλλο,το ξύσμα από το πορτοκάλι και το μανταρίνι και σταδιακά το αλεύρι μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχος 1 εκ. και φτιάχνουμε σχήματα με κουπάτ. Βάζουμε μπισκότα επάνω σε λαδόκολλα και ψήνουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσάφι χρώμα.
Για το γλάσο:
- Φέρνουμε σε σημείο βρασμού το γάλα και προσθέτουμε την κουβερτούρα, η οποία καλό είναι να είναι σε δάκρυα (σταγόνες).
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Περιχύνουμε πάνω από τα μπισκότα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Tα χριστουγεννιάτικα νηστίσιμα μπισκοτάκια είναι χωρίς ζάχαρη.