Πίτες, Συνταγές

Στριφτό Θεσσαλίας

Στριφτό Θεσσαλίας
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
 
Υλικά:
 
1 κιλό αλεύρι σίτου μαλακό λευκό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.γ. κοφτή μέλι 
1 κ.σ. αλάτι
300 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο  
600 γρ. φέτα Θεσσαλίας 
χλιαρό νερό όσο χρειαστεί 
 
Εκτέλεση:
 
1. Αναμειγνύουμε τη μαγιά με 100 γρ. από το χλιαρό νερό που θα χρειαστούμε, το μέλι και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί (να κάνει φουσκάλες).
2. Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και ζυμώνουμε με όσο χλιαρό νερό χρειαστεί έως ότου η ζύμη μας να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
3. Στη συνέχεια χωρίζουμε την ζύμη σε 5 ή 6 ίσα μέρη και απλώνουμε το βούτυρο το οποίο πρέπει να είναι μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου) και αφήνουμε να ξεκουραστούν για περίπου μισή ώρα.
4. Ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια σε φύλλο με τα χέρια μας όσο πάρουν, στρώνουμε στο ταψί το κάθε φύλλο και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα. Κάνουμε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα, μετά τα ρολάρουμε και στρίβουμε την ζύμη.
5. Πιέζουμε ελαφρά τη ζύμη να στρώσει ισόπαχα στο ταψί και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να ξαναφουσκώσει.
6. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά, ελέγχοντας κατά διαστήματα.