Πίτες, Συνταγές

Τυροπιτάκια κουρού

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά : 

Για τo ζυμάρι:

330 γρ. αλεύρι σίτου μαλακό ολικής άλεσης κοσκινισμένο συν επιπλέον  για το άνοιγμα της ζύμης

180 γρ. βούτυρο κατσικίσιο ή αγελαδινό παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια

150 γρ. γιαούρτι, κατσικίσιο ή πρόβειο 

¼ κ.γ. θαλασσινό  αλάτι

Για τη γέμιση:

150 γρ. φέτα κατσικίσια θρυμματισμένη

150 γρ. ανθότυρο φρέσκο, θρυμματισμένο

1 αυγό, βιολογικό

1 κρόκο αυγού, βιολογικό, αραιωμένο με λίγο νερό 

Εκτέλεση : 

Για τη γέμιση:

Αδειάζουμε σε ένα μπολ τη φέτα, το ανθότυρo και το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι.

Για το ζυμάρι:

1. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε  σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει.

2. Προσθέτουμε το αλάτι μαζί με το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμα 1 λεπτό. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

3. Πλάθουμε το ζυμάρι σε σχήμα δίσκου, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και 30 λεπτά.

4. Μόλις είναι έτοιμο το ζυμάρι, το τοποθετούμε πάνω σε ένα κομμάτι αλευρωμένης λαδόκολλας και απλώνουμε πάνω από το ζυμάρι ένα ακόμα αλευρωμένο κομμάτι λαδόκολλας.

5. Αμέσως μετά, αρχίζουμε να ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε στρογγυλό σχήμα πάχους 3mm. Αν δούμε ότι κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

6.Στη συνέχεια κόβουμε τη ζύμη με ένα στρογγυλό τσέρκι διαμέτρου 10 εκ., αφήνουμε τα κομμάτια στην άκρη και πλάθουμε εκ νέου τη ζύμη που περισσεύει ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

7. Παίρνουμε τα κομμάτια που κόψαμε και τα γεμίζουμε με τη γέμιση (περίπου ½ κ.σ.). Αλείφουμε όλες τις άκρες του ζυμαριού με λίγο νερό και κλείνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου πιέζοντας με ένα πιρούνι την άκρη τους.

8. Τοποθετούμε τα πιτάκια σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα, τα αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο πασπαλίζουμε με σουσάμι και λιναρόσπορο (προαιρετικά) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-27 λεπτά.

9. Μόλις είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα σερβίρουμε.