Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι ζέας και ελιές
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 κιλό πλοκάμια από χταπόδι ή μοσχιοί (κατεψυγμένο ή φρέσκο)
½ κιλό κοφτό ζέας ολικής άλεσης
¼ φλιτζανιού ε.π. ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
1 μέτριο κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
200 γρ. πλήρη ντοματοπολτό
1 φύλλο δάφνης
½ φλιτζάνι κρασί λευκό
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα πλοκάμια και το χταπόδι, χωρίς νερό, να βράσουν μέχρι να πιούν όλα τα υγρά τους. Το κατεψυγμένο χταπόδι ενδείκνυται γιατί έχει μαλακώσει στην κατάψυξη.
- Όταν το φαγητό αρχίσει να στεγνώνει βγάζουμε το χταπόδι σε μια σανίδα κοπής και το κόβουμε στα επιθυμητά κομμάτια.
- Ρίχνουμε τα κομμάτια του χταποδιού σε μία καθαρή κατσαρόλα μαζί με το λάδι, τη δάφνη, την πάπρικα ,το κρεμμύδι και το πιπέρι και τα τσιγαρίζουμε ώστε να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.
- Σβήνουμε με το κρασί περιμένοντας 2-3 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τον τοματοπολτό και βραστό νερό μέχρι να σκεπαστεί το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και βράζουμε για 40 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί ενδιάμεσα προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Όταν το χταπόδι κοντεύει να είναι έτοιμο προσθέτουμε τις ελιές.
- Όταν το χταπόδι μείνει μόνο με τη σάλτσα του αφαιρούμε με μία κουτάλα το χταπόδι και τις ελιές από την κατσαρόλα προαιρετικά.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το απαραίτητο νερό, 1 πρός 2,5 περίπου σάλτσας-νερού και προσθέτουμε την ποσότητα του κοφτού μακαρονιού. Αφήνουμε τα μακαρόνια να βράσουνμέσα στη σάλτσα του χταποδιού, ελέγχοντας το φαγητό ως προς το αλάτι και το πιπέρι.
- Βγάζουμε τα μακαρόνια από την κατσαρόλα προσεκτικά με μια λαβίδα, αφού έχουν μείνει μόνο με τη σάλτσα χωρίς καθόλου άλλα υγρά. Σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα τα μακαρόνια και από πάνω τα κομμάτια του χταποδιού προαιρετικά.