Συνταγές

Τραχανότο με γαρίδες και ντοματοπολτό

Τραχανότο με γαρίδες και ντοματοπολτό

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

6 τεμ. γαρίδες No3

1,5 κούπα του τσαγιού τραχανά ξινό ζέας 

100 γρ. πλήρη ντοματοπολτό 

1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 

1/4 φινόκιο

1 πιπεριά φλωρίνης

ελαιόλαδο κατά βούληση 

πάπρικα

3 κούπες του τσαγιού νερό

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση: 

  1. Αφαιρούμε από τις γαρίδες τα μουστάκια, το εντεράκι και το ενδιάμεσο κέλυφος. Αφήνουμε ένα κομμάτι πάνω στο κεφάλι και ένα στην ουρά της γαρίδας έτσι ώστε να μην διαλυθεί όταν τις μαγειρέψουμε.
  2. Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το φινόκιο.
  3. Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο (πλασοτέ), προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το φινόκιο και την πιπεριά  μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, ανακατεύουμε να ενσωματωθεί με τα υπόλοιπα υλικά και να πάρουν όλα μαζί μία βράση. Προσθέτουμε το νερό (ζεστό κατά προτίμηση).
  4. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε  να σιγοβράζει για περίπου 5 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε άλλα 3-5΄, μέχρι να γίνει ο τραχανάς σε σημείο που να “κρατάει” λίγο.
  6. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Όταν αυτές γίνουν πορτοκαλί από τη κάτω μεριά (περίπου σε 1΄) τις γυρίζουμε και από την άλλη να γίνουν άλλο ένα λεπτό. Οι γαρίδες χρειάζονται το πολύ 2 λεπτά μαγείρεμα, ανάλογα βέβαια με το μέγεθός τους πάντα.
  7. Όταν έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά και ο τραχανάς έχει βράσει και μελώσει προσθέτουμε την πάπρικα, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από  την εστία.

8. Προσθέτουμε ψιλοκομμένο άνηθο ή τα τρυφερά μέρη του φινόκιου. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 2 λεπτά και σερβίρουμε πάντα ζεστό.