Πράσινη σαλάτα με φύτρες και σάλτσα γιαουρτιού

Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή
Για τις φύτρες:
Υλικά:
Mία χούφτα σκληρό σιτάρι για φύτρα
Mία χούφτα φαγόπυρο για φύτρα
Mία χούφτα βρώμη για φύτρα
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε μία χούφτα από τους σπόρους που θέλουμε σε ένα γυάλινο βάζο μεγέθους ενός λίτρου.
2. Γεμίζουμε το βάζο με νερό να υπερκαλύψει τους σπόρους. Σκεπάζουμε το στόμιο του βάζου με ένα κομμάτι τούλι και το σταθεροποιούμε με ένα σφιχτό λαστιχάκι.
3. Αφήνουμε τους σπόρους να μουλιάσουν στο νερό για 12 τουλάχιστον ώρες. Οι σπόροι μουσκεύονται ανάλογα με το μέγεθος τους, δηλαδή οι μικροί 4-6 ώρες και οι μεγαλύτεροι 8-12 ώρες.
4. Αφού περάσει ο χρόνος μουλιάσματος αναποδογυρίζουμε το βάζο χωρίς να βγάλουμε το τούλι και αδειάζουμε το νερό. Καλό είναι να αφήσουμε το βάζο ανάποδα πάνω σε ένα χαρτί κουζίνας να φύγει εντελώς το νερό.
5. Μετά, κάθε μέρα, ξαναβάζουμε νερό στο βάζο με τους σπόρους και το στραγγίζουμε αμέσως με αποτέλεσμα οι σπόροι να είναι απλώς βρεγμένοι (αυτό το κάνουμε 3 φορές την ημέρα τουλάχιστον). Προσοχή να μην μείνει νερό στο βάζο γιατί θα μουχλιάσουν. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο για 3-4 ημέρες περίπου μέχρι οι σπόροι να φυτρώσουν.
Για τη σαλάτα:
Υλικά:
100 γρ. διαφορετικά φύλλα σαλάτας (πρασινάδες της επιλογής σας)
1 αβοκάντο κομμένο σε ζαριά
μερικές χούφτες διαφορετικών φύτρων (από σκληρό σιτάρι, φαγόπυρο, βρώμη)
1 καρότο τριμμένο
ξύσμα ενός ακέρωτου λεμονιού
ελαιόλαδο κατά βούληση
2 κ.σ. αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας
Για τη σάλτσα:
100 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι
1 σφηνάκι χυμό λεμόνι ή παραπάνω ανάλογα με τις προτιμήσεις σας
αλάτι θαλασσινό ή ανθό αλατιού
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε ένα μπολ τις πρασινάδες, το καρότο, το ψιλοκομμένο αβοκάντο και στο τέλος τις φύτρες.
- Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε τη σαλάτα μαζί με τη σάλτσα γιαουρτιού.
- Τοποθετούμε τη σαλάτα σε πιατέλα σερβιρίσματος, πασπαλίζουμε με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς και επιπλέον φύτρες.