Ψωμί ζέας με προζύμι ζέας

Αυθεντικό. Παραδοσιακό. Θρεπτικό.
Το ψωμί ζέας είναι πολλά περισσότερα από ένα απλό ψωμί. Είναι μια γευστική εμπειρία με ρίζες στην ελληνική παράδοση. Ένας πραγματικός ύμνος στη γεύση και στη διατροφική αξία. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φαινόλες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ένα ψωμί γεμάτο γεύση, υπέροχο άρωμα και τραγανή κόρα, που ταιριάζει τέλεια τόσο με αλμυρές όσο και με γλυκές γεύσεις.
Φιλικό στο πεπτικό σύστημα.Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή διατροφική αξία, αποτελεί εξαιρετική επιλογή για άτομα με διαβήτη τύπου 2, για όσους προσέχουν το βάρος τους ή απλώς θέλουν να θρέψουν σωστά το σώμα τους. Ιδανικό για όσους αναζητούν καθαρή διατροφή, φυσικά υλικά και παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής. Ένα καθημερινό ψωμί, φτιαγμένο με φροντίδα και ουσία.
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά για το προζύμι:
80 γρ. αλεύρι ζέας
140 γρ. χλιαρό νερό
1 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση:
1η μέρα
Ανακατεύουμε το νερό με το αλεύρι. Σκεπάζουμε με ένα σελοφάν καλά και ένα στεγνό πανάκι.
2η μέρα, 12 ώρες μετά.
Το προζύμι δεν έχει αποκτήσει ακόμα φουσκάλες οπότε προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας μέλι, 2 κ. σ. αλεύρι ζέας ολικής και λίγο ζεστό νερό. Σκέπασμα με το τραπεζομάντηλο πάλι.
3η μέρα, 24 ώρες μετά.
Το προζύμι έχει φουσκάλες, αλλά όχι υπερβολικό φούσκωμα. Τάισμα με 3 κ. σ. αλεύρι ζέας ολικής και λίγο ζεστό νερό. Σκέπασμα με τραπεζομάντηλο πάλι.
4η μέρα
Το προζύμι έχει πολλές μικρές τρύπες, φουσκαλίτσες και είναι φουσκωμένο. Αυτό σημαίνει πως είναι έτοιμο για να ξεκινήσουμε το ψωμί μας.
Υλικά για το ψωμί:
για το ανάπιασμα
280 γρ. προζύμι από αλεύρι ζέας
350 γρ. αλεύρι ζέας ολικής
3/4 κούπας χλιαρό νερό για το ζύμωμα ή όσο μας πάρει μέχρι να γίνει εύπλαστη η ζύμη
9 γρ. αλάτι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το προζύμι σε μεγάλο μπωλ.
- Προσθέτουμε το νερό, το αλάτι και τα 350 γρ. αλεύρι ζέας.
- Ανακατεύουμε λίγο να ενσωματωθεί το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μία εύπλαστη ζύμη.
- Σε ένα ειδικό φορμάκι στρώνουμε λαδόκολλα ή το λαδώνουμε απευθείας.
- Βάζουμε τη ζύμη μας στο κέντρο και τη χαράζουμε.
- Την αφήνουμε μερικές ώρες να φουσκώσει πάλι τουλάχιστον 2-3 ώρες.
- Ανάβουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς με αέρα (ή χωρίς) και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
- Βγάζουμε το ψωμί από το φούρνο και από το ταψί και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει. Το συγκεκριμένο ψωμί μένει φρέσκο για αρκετές μέρες.
Το αλεύρι ζέας ολικής του αγροκτήματος Αντωνόπουλου σύμφωνα με πολλές Πανεπιστημιακές έρευνες είναι εξαιρετικά πλούσιο σε φαινόλες. Οι φαινόλες είναι μία κατηγορία αντιοξειδωτικών με ισχυρή αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση. Μπορείτε να διαβάσετε τις έρευνεςεδώ.
Το αλεύρι ζέας του αγροκτήματος Αντωνόπουλου παράγεται από την διατηρητέα, αβελτίωτη, τοπική ποικιλία “Triticum dicoccum Dilofos“, που διασώζεται και καλλιεργείται στο αγρόκτημα. Η ποικιλία “Triticum dicoccum Dilofos“ είναι εγγεγραμμένη στον Εθνικό Κατάλογο Σιτηρών μετά από πολύχρονο αγώνα όπου το αγρόκτημα Αντωνόπουλου είναι επίσημος Διατηρητής. Ποικιλία η οποία έχει μικρή παραγωγή αλλά όμως διαθέτει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Είναι η μοναδική διασωθέντα Eλληνική τοπική ποικιλία δίκοκκου σιταριού και δεν έχει καμία σχέση με τους εμπορικούς εργαστηριακούς σπόρους δίκοκκου σιταριού που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Καλλιεργείται εντός συγκεκριμένων γεωγραφικών ορίων, με συγκεκριμένες καλλιεργητικές μεθόδους και συγκεκριμένο τρόπο μεταποίησης για την διατήρηση των πολύ ιδιαίτερων ποιοτικών και γευστικών χαρακτηριστικών της.