Χριστουγεννιάτικα

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα Gingerbread cookies με αλεύρι ζέας

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα Gingerbread cookies με λευκό γλάσο

Υλικά για τα μπισκότα (για 2 δόσεις):

450 γρ.αλεύρι ζέας ολικής(κοσκινισμένο)

115 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

1 αυγό μεσαίο 

100 γρ. καστανή ζάχαρη

150γρ. πετιμέζι 

1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γ. μαγειρική σόδα

2 κ.σ. κανέλασε σκόνη 

1/2 κ.γ. τριμμένο γαρίφαλο

1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

Υλικά για το λευκό γλάσο (για 2 δόσεις):

460 γρ. ζάχαρη άχνη 

60 γρ. ασπράδι αυγού (περίπου 2 ασπράδια από αυγά μεσαίου μεγέθους) 

2 κ.γ. (10 γρ.) χυμός λεμονιού

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ, το γαρίφαλο, τη σόδα, το τζίντζερ, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ανά διαστήματα σταματάμε το μίξερ, παίρνουμε το μείγμα που έχει μείνει στα τοιχώματα με μια σπάτουλα σιλικόνης και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  3. Προσθέτουμε ένα αυγό και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1-2 λεπτά.
  5. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και πλάθουμε για λίγο τη ζύμη με τα χέρια μας. Κόβουμε τη ζύμη σε δύο ίσα κομμάτια, τυλίγουμε σε λαδόκολλα το καθένα ξεχωριστά και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
  6. Αφαιρούμε τη μία ζύμη από το ψυγείο και τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω σε λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με αλεύρι (ή βάζουμε από πάνω και άλλη λαδόκολλα) και ανοίγουμε με έναν πλάστη  μέχρι το πάχος της ζύμης να είναι 1-2 χιλιοστά.
  7. Κόβουμε μπισκότα με τα χριστουγεννιάτικα κουπ-πατ και τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180º C στον αέρα.Ψήνουμε για 10-12 λεπτά (ελέγχετε τακτικά να μην καούν). Αφαιρούμε και αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσουν. Όταν τα αφαιρέσουμε από τον φούρνο θα είναι ακόμα μαλακά. Όση ώρα κρυώνουν θα γίνονται πιο σκληρά και τραγανά.

Για το γλάσο:

  1. Χτυπάμε με το σύρμαόλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Βάζουμε το γλάσο σε μια σακούλα κορνέ με λεπτή μύτη και διακοσμούμε τα μπισκότα. Εάν δεν έχουμε τόσο λεπτό κορνέ απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια των μπισκότων με ένακουτάλι.
  3. Αφήνουμε για μία ώρα να στεγνώσουν και σερβίρουμε.