Φακές με πλιγούρι ζέας
Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
500 γρ. φακές ψιλές
1 φλ. πλιγούρι ζέας
1 συσκευασία πλήρη ντοματοπολτό
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
3 σκ. σκόρδο
1 καρότο, τριμμένο
ελαιόλαδο κατά βούληση
1-2 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
1 κλαδάκι ρίγανη
1 κ.γ. κύμινο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα σούπας και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε το καρότο, το θυμάρι και τη ρίγανη. Συνεχίζουμε με τις φακές και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
2. Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό και αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις. Συνεχίζουμε προσθέτοντας περίπου 1,5 λίτρο βραστό νερό και μόλις πάρει βράση το φαγητό ρίχνουμε και το πλιγούρι.
3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20′-25′ λεπτά να μαλακώσουν οι φακές και να πιούν σχεδόν όλα τα υγρά τους.
4. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού ρίχνοντας και το κύμινο (περίπου 5 λεπτά πριν σβήσουμε το φαγητό).