Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή
Yλικά:
1 kg μοσχάρι κιλότο ή ελιά
300 γρ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα
200 γρ. πλιγούρι ζέας ολικής
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 συσκευασία πλήρη ντοματοπολτό
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
1-2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο κατά βούληση
Εκτέλεση:
- Σε μια κατσαρόλα πλασοτέ βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε αρχικά το κρεμμύδι με τα σκόρδα μέχρι να καραμελώσουν. Συνεχίζουμε με τα καρότα, το σέλερι και τα μπαχαρικά.
- Κόβουμε το μοσχάρι σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για να αλευρωθεί το κρέας και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και από τις 2 πλευρές και σβήνουμε με το κρασί. Aφήνουμε να πάρει μία βράση και να εξατμιστεί το κρασί.
- Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, νερό ίσα ίσα να καλύψει το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για περίπου 2 ώρες.
- Αφαιρούμε το κρέας από την κατσαρόλα εάν θέλουμε, προσθέτουμε νερό έτσι ώστε όλη η σάλτσα να είναι 400 ml.
- Βάζουμε την κατσαρόλα ξανά στο φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το πλιγούρι, το κρέας και τα βρασμένα κάστανα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι, σκεπάζουμε, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το κοκκινιστό σκεπασμένο για τουλάχιστον μισή ώρα.