Συνταγές

Φαλάφελ με σάλτσα ταχίνι

φαλάφελ με ταχίνι

Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

250 γρ. μουλιασμένα και καλά στραγγισμένα ρεβύθια (όχι βρασμένα)

1/2 φλιτζάνι κρεμμύδι , ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι μαϊντανό , ψιλοκομμένο (περίπου ένα μεγάλο τσαμπί)

1 φλιτζάνι κόλιαντρο , ψιλοκομμένο (περίπου ένα μεγάλο μάτσο)

1 μικρή πιπεριά πράσινη πιπεριά, σερρανό ή jalapeno

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι αλάτι

1/2 κουταλάκι σκόνη κάρδαμο (κακουλέ)

1/4 κουταλάκι μαύρο πιπέρι

2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ρεβυθιού

1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής

λάδι για το τηγάνισμα 

Εκτέλεση:

Βεβαιωθείτε ότι το προηγούμενο βράδυ έχετε βάλει σε τόσο νερό τα ρεβύθια ώστε να τα υπερκαλύπτει. Στραγγίζετε και ξεπλύνετε τα ρεβίθια και τα προσθέστε τα στο μπλέντερ. Προσθέστε το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον κόλιανδρο, το πιπέρι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι, το κάρδαμο και το μαύρο πιπέρι στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν μια μάζα. 

Μεταφέρετε το μείγμα του falafel σε ένα μπολ και προσθέστε το αλεύρι και τη μαγειρική σόδα. Ανακατέψτε μαζί και έπειτα καλύψτε ή προσθέστε ένα καπάκι. Το μείγμα είναι καλό να μείνει  για 30 λεπτά έως μία ώρα στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε τα χέρια σας, μια σέσουλα παγωτού  και πλάστε σε μπάλες. Εάν δείτε το μείγμα να είναι πολύ υγρό, μπορείτε να προσθέσετε μια άλλη κουταλιά της σούπας αλεύρι ρεβυθιού. Εάν είναι πολύ ξηρό και, μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ή δύο νερό ή χυμό λεμονιού. Τηγανίστε σε σπορέλαιο σε μέτρια έως δυνατή φωτιά.

Στη συνέχεια, αφαιρέστε τα σε μια πλάκα με χαρτοπετσέτα. Σερβίρετε αμέσως, ενώ είναι ζεστά και τραγανά στο εξωτερικό. 

Σάλτσα ταχίνι 

Υλικά :1/2 φλιτζάνι ταχίνι

1/4 φλιτζάνι νερό , ή περισσότερο για μια λεπτότερη συνοχή

1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού , από περίπου 2 φρέσκα λεμόνια

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένο

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλατιού

1/4 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Εκτέλεση:

Προσθέστε όλα τα υλικά στο δοχείο του μπλέντερ. 

Ανακατέψτε τα πάντα μαζί μέχρι να γίνουν κρεμώδες. Μπορεί να φαίνεται λίγο διαχωρισμένο από την αρχή, αλλά συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να γίνει κρεμώδες. Εάν χρειαστεί προσθέστε ελάχιστο νερό.

Γευτείτε και προσαρμόστε τις γεύσεις όπως επιθυμείτε. 

Χρησιμοποιήστε αμέσως ή αποθηκεύστε το σε ένα αεροστεγές δοχείο αποθήκευσης για έως και δύο εβδομάδες στο ψυγείο.