Συνταγές

Χορτοφαγική πίτσα με μανιτάρια, ελιές, τοματίνια και φέτα

χορτοφαγική πίτσα (vegan)

 

Συνταγή του Σεφ Βασίλη Πατσή

Για τη ζύμη πίτσας 

Υλικά:

1 1/8 φλιτζάνια ζεστό νερό

3 κ.γ. ενεργή ξηρή μαγιά

1 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση: 

Ενεργοποιούμε την μαγιά μέσα σε ένα μπολ με ελάχιστο από το νερό  που θα χρησιμοποιήσουμε για την ζύμη και λίγο από το αλεύρι (1-2 κουταλιές της σούπας ),προσθέτουμε και το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε σκεπασμένο το μπολ για δέκα λεπτά .

Στη συνέχεια ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι, προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη.

Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Έπειτα την ανοίγουμε σε μια επιφάνεια στην οποία έχουμε ρίξει αλεύρι και την απλώνουμε πάνω σε ένα ταψί της πίτσας.

Για την σάλτσα

Υλικά:

2 κ.σ. ε.π. ελαιόλαδο

1 καρότο, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, καθαρισμένο και ψιλοκομμένο

1 συσκευασία πλήρης ντοματοπολτός

1 κ.γ. χοντρό αλάτι

Εκτέλεση:

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε και το τριμμένο καρότο, την ντομάτα, το αλάτι και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 

Για την πίτσα

 Υλικά:

120 γρ. κασέρι τριμμένο ή γραβιέρα 

1½ φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη

2 ντομάτες, κομμένες σε ροδέλες

4 άσπρα μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

1/2 φλιτζάνι ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι, κομμένες σε ροδέλες

1 κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτά φετάκια

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε λωρίδες

Εκτέλεση: 

Απλώνουμε την σάλτσα πάνω στην ζύμη, προσθέτουμε το μισό τυρί, τα λαχανικά την φέτα και το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε στους 220 ᵒC για 10-12 λεπτά.