Αρτοσκευάσματα (Μπισκότα-Κριτσίνια- Κέικ), Συνταγές

Λουκουμάδες με μέλι και κανέλλα

Λουκουμάδες με μέλι και κανέλλα

Συνταγή από τον Σεφ Βασίλη Πατσή 

Υλικά: 

• 500 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης μαλακό 

• 25 γραμ. νωπή μαγιά ( ή 1 φακελάκι ξερή)

• 1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

• 1 κ.γλ. (κοφτό) αλάτι

• περίπου 2 φλ. χλιαρό νερό

• ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

• θυμαρίσιο μέλι

• κανέλα

Εκτέλεση: 

Για τη ζύμη:

Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, τη μαγιά, το μέλι και προσθέτουμε σιγά σιγά νερό μέχρι να γίνει ο παχύς χυλός για τους λουκουμάδες. Τέλος προσθέτουμε το αλάτι.

Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε κοντά σε ζεστό χώρο για 45 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ανεβαίνει στην επιφάνεια του μπολ και να διπλασιαστεί . 

Για τους λουκουμάδες:

Σε μια κατσαρόλα βαθιά ζεσταίνουμε ελαιόλαδο.

Κάθε φορά που κάνουμε λουκουμά βουτάμε το κουτάλι σε νερό για να ξεκολλάνε εύκολα και να πέφτουν στο ελαιόλαδο.

Τους κόβουμε με το χέρι. Βουτάμε την αριστερή παλάμη στο μείγμα και πιέζουμε προς τα πάνω. Το λουκουμά που βγαίνει απ’ τον αντίχειρα τον κόβουμε με κουτάλι και τον ρίχνουμε στο καυτό ελαιόλαδο ή πιο απλά ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά από το μείγμα στο λάδι. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν ανακατεύοντας τους. Τους αφαιρούμε κατά διαστήματα,για να ψηθούν ομοιόμορφα, με μία τρυπητή κουτάλα. Τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Τους βάζουμε σε πιατέλα και περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι, κανέλα καρύδια ή σουσάμι.