Φασόλια σούπα

Χρόνος εκτέλεσης: 1,5 h
Υλικά:
-500 γραμ. φασόλια
-1/2 φλ. ελαιόλαδο
-2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
-1 μεγάλο πράσο ψιλοκομμένο
-2 καρότα ψιλοκομμένα σε ροδέλες
-1 μεγάλη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη
-2 ολόκληρες πιπερίτσες καυτερές ή μπούκοβο (προαιρετικά)
-λίγο ψιλοκομμένο σέλινο και σελινόριζα
-500 ml νερό
-350 ml πλήρη ντοματοπολτό
-1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
-1 ξυλάκι κανέλας
-αλάτι
-πιπέρι
Eκτέλεση:
Από την προηγούμενη ημέρα μουλιάζουμε τα φασόλια σε νερό για 24 ώρες. Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με πολύ νερό να βράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε πολύ καλά.
Βάζουμε στην κατσαρόλα τη μισή ποσότητα ελαιολάδου και σοτάρουμε τα φασόλια μαζί με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδι, καρότο, πράσο, πιπεριά φλωρίνης και τα μπαχαρικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, το σέλινο και τις καυτερές πιπεριές ή μπούκοβο. Συμπληρώνουμε με νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει περίπου για 1 ώρα σε μέτρια φωτιά.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε την ποσότητα του νερού και αν χρειάζεται να προσθέσουμε και άλλο.