Εκτέλεση συνταγής Βασίλης Πατσής
Υλικά:
100 γρ. φάβα κίτρινη από λαθούρι
100 ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια, χοντροκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
αλάτι
1 φύλλο δάφνης
μερικά κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
Υλικά για σερβίρισμα:
4 φρέσκα ή ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα και μαριναρισμένα σε χυμό λεμονιού (1 λεμόνι) και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
πάπρικα γλυκιά κατά βούληση
Εκτέλεση:
- Αρχικά ξεπλένουμε καλά τη φάβα. Τουλάχιστον 2-3 φορές.
- Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο (το μισό) και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδιακαι το σκόρδο χωρίς όμως να πάρουν χρώμα, απλά να γυαλίσουν,συνεχίζουμε με τη φάβα και αφού την φέρουμε 2-3 στροφές να γυαλίσει και αυτή, συμπληρώνουμε 1,5 λίτρο νερό.
- Αλατίζουμε και αφήνουμε τη φάβα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσοχή: Δεν ανακατεύουμε την φάβα αφού πάρει βράση, απλά χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια ένταση και την αφήνουμε να βράσει μέχρι να λιώσει και να χυλώσει. Στο ενδιάμεσο του βρασμού της προσθέτουμε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης.
- Εάν χρειαστεί συμπληρώνουμε άλλα 250 ml νερό.
- Λίγο πριν την κατεβάσουμε από την φωτιά προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Εάν θέλουμε την τρώμε ως έχει ζεστή ή κρύα ή εναλλακτικά την περνάμε από μπλέντερ ή ραβδομπλέντερ αφού πρώτα αφαιρέσουμε το φύλλο δάφνης και τα κλαδάκια από το θυμάρι.
Για το σερβίρισμα:
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την πάπρικα ελαφρώς σε ένα μπολ και αφήνουμε 5 λεπτά να μαριναριστούν.
- Σερβίρουμε με ελιές, ψωμάκι φρέσκο ή ψημένες πίτες ολικής.