Συνταγές

Μαγειρίτσα αλά γιουβαρλάκια

Μαγειρίτσα αλά γιουβαρλάκια

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για τα γιουβαρλάκια:

1/2 κιλό περίπου κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο με αρνί και χοιρινό (300 γρ. μοσχάρι, 100 γρ. χοιρινό ,100 γρ. αρνίσιο)

 2-3 κ.σ. πλιγούρι πτισάνης 

1 αβγό, βιολογικό κατά προτίμηση 

1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο 

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

ελαιόλαδο κατά βούληση 

1/2 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο 

1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα 

1/4 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο 

1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά 

αλάτι, πιπέρι

Για τη σούπα:

1 μαρούλι κομμένο σε πάχος ενός εκατοστού 

μερικά φύλλα σέσκουλα ή σπανάκι επίσης κομμένα σε πάχος ενός εκατοστού 

1 καρότο, τριμμένο στην χοντρή  μεριά του τρίφτη (προαιρετικά)

1 πατάτα, κομμένη σε πολύ μικρά ζαράκια (κυβάκια) (προαιρετικά) 

1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε ψιλές φέτες 

4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα 

3-4 κ.σ. πλιγούρι πτισάνης 

άνηθος, μαϊντανός, δυόσμος, μυρώνια, καυκαλήθρες κατά βούληση

ελαιόλαδο κατά βούληση  

1,5 με 2 λίτρα νερό ή ζωμό λαχανικών αναλόγως πόσο ζουμερή θέλουμε τη σούπα 

αλάτι πιπέρι 

Για το αυγολέμονο:

2 αβγά 

χυμό από 2 μεγάλα ζουμερά λεμόνια 

Εκτέλεση: 

  1. Ξεκινάμε πλάθοντας  τον κιμά  με τα υπόλοιπα υλικά και τον βάζουμε  στο ψυγείο για μισή με μία ώρα.
  2. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε  τις πρασινάδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα εκτός από το μαρούλι και το πλιγούρι.
  3. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και αφού πάρει μια βράση (εδώ εάν θέλουμε βάζουμε το καρότο με την πατάτα)  και έχουμε ήδη πλάσει τα γιουβαρλάκια, τα περνάμε από αλεύρι και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα ξαφρίζονταςτα. Αφήνουμε τα γιουβαρλάκια 15 λεπτά να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
  4. Προσθέτουμε τώρα το πλιγούρι και το μαρούλι με τα σέσκουλα ή το σπανάκι, αλατοπιπερώνουμε το φαγητό και αφού πάρει βράση δοκιμάζουμε το αλάτι και βράζουμε για περίπου 10-15 λεπτά.
  5.  Μόλις είναι έτοιμο το αποσύρουμε  από τη φωτιά και χτυπάμε καλά  σε βαθύ μπολ  τα ασπράδια των αυγών να γίνουν σαν μαρέγκα, σαν αφρός. Έπειτα προσθέτουμε τους κρόκους και το λεμόνι σιγά-σιγά ανακατεύοντας  γρήγορα και προσθέτουμε με μία κουτάλα  λίγο ζουμί από τη σούπα στο αυγολέμονο και στο τέλος προσθέτουμε όλο το αυγολέμονο στη σούπα. Ανακατεύουμε κουνώντας μόνοτην κατσαρόλα και  δοκιμάζουμε το φαγητό μας.
Back to list