Συνταγές

Ντολμαδάκια με σέσκουλα και πλιγούρι ζέας

Ντολμαδάκια με σέσκουλα και πλιγούρι ζέας

Εκτέλεση συνταγής Βασίλης Πατσής

Υλικά:

2 μάτσα σέσκουλα με μεγάλα φύλλα (ζεματισμένα) 

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλ. πλιγούρι ζέας ή οποιαδήποτε άλλο πλιγούρι του αγροκτήματος

1 φλ. άνηθο

1 φλ. μαϊντανό

½ φλ. δυόσμο

½φλ. πλατύφυλλο βασιλικό 

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

½ λεμόνι, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 φλ. ελαιόλαδο

1 μεγάλη ντομάτα, τριμμένη 

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα αρωματικά χόρτα και τα ψιλοκόβουμε.

2. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα σέσκουλα και κόβουμε τα κοτσάνια τους. Τα ζεματάμε για 2 το πολύ λεπτά σε βραστό νερό και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα επάνω σε σουρωτήρι.

3. Ψιλοκόβουμε μερικά μικρότερα φύλλα από σέσκουλα, ένα φλιτζάνι περίπου, και στρώνουμε ότι δεν μας αρέσει ή έχει τρυπήσει στον πάτο της κατσαρόλας.

4. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.

5. Προσθέτουμε το πλιγούρι και το κύμινο και ανακατεύουμε να αλειφθεί καλά το πλιγούρι με το ελαιόλαδο.

6. Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα σέσκουλα και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας.

7. Ανακατεύουμε, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο, βασιλικό). 

8. Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια βάζοντας μια κοφτή κουταλιά της σούπας γέμιση στη μέση του σέσκουλου και τα αραδιάζουμε σφιχτά σε κύκλο στον πάτο της κατσαρόλας. Μόλις γεμίσει ο πάτος, φτιάχνουμε δεύτερη στρώση επάνω από την άλλη.

9.Διαλύουμε 1 κουταλιά πελτέ σε 2 φλιτζάνια νερό, προσθέτουμε ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο και 1 κ.γ. αλάτι και ρίχνουμε προσεκτικά το υγρό μέσα στην κατσαρόλα. Το υγρό πρέπει να φθάνει ίσα με την επιφάνεια, οπότε αν χρειασθεί ρίχνουμε λίγο ακόμα ζεστό νερό. Προσθέτουμε φέτες λεμονιού, ελάχιστο ελαιόλαδο και πάνω ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν τα ντολμαδάκια για 20 με 30 λεπτά περίπου. Είναι πιο νόστιμα όταν τα σερβίρουμε χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου και κρύα με ένα πρόβειο γιαούρτι ή και με σκέτο λεμόνι.