Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
500 γρ. καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης (ίσως και λίγο παραπάνω)
800 ml νερό
100 ml χυμό πορτοκάλι
250 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο
150 γρ. σταφίδα
1 κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. κοφτό ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
¼ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)
1 φακελάκι βανιλέτα ή 2 κάψουλες βανίλιας
Εκτέλεση:
- Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού το νερό και το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
- Mεταφέρουμε το μίγμα σε ένα κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στην συνέχεια ρίχνουμε το μισό καλαμποκάλευρο και ανακατεύοντας καλά το ενσωματώσουμε στο νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά και το άλλο μισό για να μην κάνει σβώλους.
- Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το ελαιόλαδο το αφήνουμε τελευταίο.Πρέπει να πάρουμε έναν ρευστό και όχι πολύ πηκτό χυλό.
- Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί ή βουτυρωμένο με πρόβειο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 – 30 λεπτά, στους 180°C.
- Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.