Πίτες, Συνταγές

Γλυκιά καλαμποκόπιτα με σταφίδες και παγωτό

Γλυκιά καλαμποκόπιτα με σταφίδες και παγωτό

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

500 γρ. καλαμποκάλευρο ολικής άλεσης (ίσως και λίγο παραπάνω)

800 ml νερό

100 ml χυμό πορτοκάλι

250 γρ. ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο 

150 γρ. σταφίδα 

150 ml ελαιόλαδο

1 κ.γ. baking powder

¼ κ.γ. μαγειρική σόδα

1 κ.γ. κοφτό ξύσμα πορτοκαλιού

1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού

¼ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη (προαιρετικά)

1 φακελάκι βανιλέτα ή 2 κάψουλες βανίλιας

Εκτέλεση:

  1. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού το νερό και το χυμό πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού.
  2. Mεταφέρουμε το μίγμα σε ένα κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Στην συνέχεια ρίχνουμε το μισό καλαμποκάλευρο και ανακατεύοντας καλά το ενσωματώσουμε στο νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά και το άλλο μισό για να μην κάνει σβώλους.
  4. Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και το ελαιόλαδο το αφήνουμε τελευταίο.Πρέπει να πάρουμε έναν ρευστό  και όχι πολύ πηκτό χυλό. 
  5. Ρίχνουμε το μίγμα σε λαδωμένο ταψί ή βουτυρωμένο με πρόβειο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 – 30 λεπτά, στους 180°C.
  6. Σερβίρουμε με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.