Συνταγές

Φάβα με χταπόδι στιφάδο

Φάβα με χταπόδι στιφάδο

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

Για τη φάβα:

  • 500 γρ. φάβα από λαθούρι
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια κομμένα σε χοντρές φέτες
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο 
  • 1½ λίτρο νερό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
  • αλάτι

Για το χταπόδι:

  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό χταπόδι 
  • 10 κρεμμυδάκια στιφάδου
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 250 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1/2 βάζο ντοματοχυμό 
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κ.σ. πελτέ
  • 1/4 φλ.  ξύδι βαλσάμικο 
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής:

Για την φάβα:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σε μία κατσαρόλα πλασοτέ με χοντρή βάση. Ρίχνουμε τα χοντροκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και το θυμάρι και αφήνουμε για 7-8 λεπτά να γυαλίσουν χωρίς να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τη φάβα και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Αφού έρθει σε σημείο βρασμού, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφαιρούμε το θυμάρι και σιγοβράζουμε. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε το σκούρο αφρό που βγαίνει στην επιφάνεια.

Αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 50 λεπτά. Ανακατεύουμε όσο σιγοβράζει για να μην κολλήσει στον πάτο. Αφήνουμε σχεδόν να λιώσει από το βράσιμο. Αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού. Την πολτοποιούμε με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο βελούδινη υφή την περνάμε από ψιλή σήτα.

Για το χταπόδι στιφάδο :

Καθαρίζουμε και χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια. 

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα χαραγμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά  σε πολύ χαμηλή φωτιά να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα. Τα ανακατεύουμε τακτικά να ψηθούν ομοιόμορφα.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το χταπόδι και τον πελτέ και τα σοτάρουμε για ένα λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τον τοματοχυμό, τη δάφνη, το μπαχάρι και περιχύνουμε με το ξίδι και το κρασί.

Σιγοβράζουμε για 1 ώρα το στιφάδο, ξεσκέπαστο. Προς το τέλος, τρίβουμε το πιπέρι. Όταν θα το βγάλουμε από τη φωτιά, η σάλτσα πρέπει να έχει γίνει μελωμένη. Σερβίρουμε με τη φάβα.