Σουφλέ ζυμαρικών με ψητά λαχανικά
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
• 500 γραμ. πέννες ζέας ολικής άλεσης
• 1/3 φλ. ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι
• 2 σκ. σκόρδο
• 2 μελιτζάνες
• 2 κολοκύθια
• 2 πιπεριές χρωματιστές
• 2 καρότα
• 250 γρ. μανιτάρια
• λίγο θυμάρι φρέσκο
• 2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
• 3 μπάλες φρέσκια ελληνική μοτσαρέλα
• φύλλα βασιλικού
• λίγο αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 100 γρ. κασέρι
Για τη μπεσαμέλ αμυγδάλου :
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• 100 γρ. αλεύρι ντίνκελ ολικής άλεσης
• 1 λίτρο γάλα αμυγδάλου
• 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
• αλάτι
• 100 γρ. κασέρι
• 2 βιολογικά αυγά
• επιπλέον κασέρι για το στήσιμο
Εκτέλεση:
Κόβουμε τα λαχανικά σε μέγεθος 2 εκατοστών, βάζουμε διάσπαρτα το σκόρδο και το φρέσκο θυμάρι, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλατίζουμε καλά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά.
Παράλληλα κάνουμε την μπεσαμέλ και βράζουμε τα ζυμαρικά.
Μπεσαμέλ :
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά για ένα με δύο λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα (καλό είναι να είναι ζεστό) και ανακατεύουμε ζωηρά έως ότου πήξει η μπεσαμέλ, αλατίζουμε και ρίχνουμε και το μοσχοκάρυδο.
Κατεβάζουμε από την φωτιά και τελειώνουμε με τα αυγά και το τυρί, αναδεύοντας επίσης ζωηρά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά αλλά δεν τα κρυώνουμε με νερό.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα λαχανικά, την μπεσαμέλ και τις πέννες ανακατεύουμε προσεκτικά και βάζουμε σε στρώσεις σε ένα πυρέξ για σουφλέ τοποθετώντας εναλλάξ τις φέτες της φρέσκιας μοτσαρέλας.
Στο τέλος προσθέτουμε και τις φέτες ντομάτας, το επιπλέον κασέρι, φύλλα φρέσκου πλατύφυλλου βασιλικού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.