Φρέσκιες μπάμιες με ντομάτα, βαλσαμικό με πετιμέζι και ξύγαλο Σητείας
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 κιλό φρέσκιες μπάμιες, καθαρισμένες
1 συσκευασία πλήρη ντοματοπολτό
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
λίγο ξύδι για το ράντισμα
χοντρό αλάτι θαλασσινό
1 σφηνάκι βαλσαμικό με πετιμέζι
Εκτέλεση:
- Αλατίζουμε τις μπάμιες με χοντρό αλάτι, τις ραντίζουμε με ξύδι και τις αφήνουμε για 2-3 ώρες κατά μέρος.
- Στραγγίζουμε τις μπάμιες και τις τηγανίζουμε ελαφρά με το λάδι.
- Μαραίνουμε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό.
- Όταν εξατμιστεί το νερό, ρίχνουμε το λάδι του τηγανιού στο κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε μέχρι να ροδίσει.
- Προσθέτουμε τις μπάμιες, αλατοπιπερώνουμε και τις ανακατεύουμε να πάρουν το λάδι, σβήνουμε με το βαλσάμικo και αφήνουμε ένα λεπτό και προσθέτουμε την ντομάτα και τον μαϊντανό
- Συμπληρώνουμε ελάχιστο νερό ίσα ίσα να καλύψει το φαγητό. Δοκιμάζουμε, αφού πάρει μία δύο βράσεις το φαγητό, στο αλάτι και αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Εάν θέλουμε τις βάζουμε στο φούρνο με την κατσαρόλα ή σε ταψί.
- Σερβίρουμε με ξύγαλο Σητείας ή φέτα.