Συνταγές

Γεμιστά με πλιγούρι ζέας

γεμιστά με πλιγούρι

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Yλικά:

Για τα γεμιστά:

5 ντομάτες ώριμες αλλά σφιχτές 

5 πιπεριές 

1 ½φλ. πλιγούρι ζέας

½ ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

½ ματσάκι  ψιλοκομμένο δυόσμο (μόνο το φύλλα)

½ ματσάκι ψιλοκομμένο μάραθο ή άνηθο 

2-3 κ.σ. φρέσκα φύλλα βασιλικού 

2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη

2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 

1 κοφτό κ.γ. κύμινο

1 κοφτό κ.γ. πιπέρι 

αλάτι κατά βούληση

1 φλ. του καφέ σταφίδες μαύρες

1 φλ. του καφέ κουκουνάρι

½ φλ. ελαιόλαδο

Για το ταψί:

μισό ποτήρι πλήρη ντοματοπολτό 

αλάτι και πιπέρι κατά βούληση 

1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο 

Εκτέλεση: 

  1. Καθαρίζουμε τις πιπεριές, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την πάνω πλευρά τους και αφαιρούμε τα σπόρια.
  2. Καθαρίζουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε εξωτερικά, κόβουμε ένα οριζόντιο κομμάτι από την κάτω πλευρά τους και αδειάζουμε τη σάρκα τους με κουταλάκι. Τη σάρκα τους την κρατάμε και την περνάμε από μπλέντερ μαζί με τα φρέσκα μυρωδικά και το κρεμμύδι. 
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το πλιγούρι, το κουκουνάρι και τον χυμό που πήραμε από τις ντομάτες που αδειάσαμε και τα μυρωδικά. Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και επιπλέον ντοματοχυμό. 
  4. Αλατοπιπερώνουμε, δοκιμάζουμε και ανακατεύουμε καλά. 
  5. Γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές και προσέχουμε να αφήσουμε ένα κενό περίπου 1/2 εκατοστό. 
  6. Περιχύνουμε πάνω από τα γεμιστά με ελάχιστο ντοματοχυμό  και τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο καλά και προσεχτικά. Τα ψήνουμε σκεπασμένα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά ανάλογα τον φούρνο, έπειτα τα ξεσκεπάζουμε και χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρουν χρώμα για περίπου 20 λεπτά ακόμα.