Σουτζουκάκια ρεβυθιού σε σάλτσα ντομάτας
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
Για τα σουτζουκάκια:
350 γρ. ρεβίθια μέτρια, μουσκεμένα από την προηγούμενη μέρα
3 χοντρές φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα ή ψωμί του τοστ
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
1 κ.σ. κοφτό κύμινο
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή περισσότερο ανάλογα με τις ανάγκες
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ντομάτα ξεσποριασμένη και κομμένη σε ζαράκια
αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
*Εάν επιλέξετε να τα τηγανίσετε θα το κάνετε με καλής ποιότητας σπορέλαιο
Για τη σάλτσα:
2 συσκευασίες πλήρη ντοματοπολτό
ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πρέζα κανέλα
1/3 φλιτζανιού κόκκινο κρασί
αλάτι &φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Σουρώνουμε τα ρεβύθια και τα τρίβουμε στο μπλέντερ χωρίς όμως να γίνουν σκόνη.Μουσκεύουμε το ψωμί, το πιέζουμε δυνατά με τα χέρια μας να στραγγίσει καλά και το θρυμματίζουμε με τα δάχτυλα.
2. Μεταφέρουμε σεένα μπολ τα τριμμένα ρεβύθια, το θρυμματισμένο ψωμί, το μαϊντανό, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, τα κομματάκια ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας μέχρι να ανακατευθούν καλά τα υλικά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι.Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε 30 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα: σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα (πλασοτέ) ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί, συνεχίζουμε με το κύμινο, την πάπρικα και ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό, προσθέτουμε τον ντοματοχυμό, αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Σιγοβράζουμε για 15 περίπου λεπτά μέχρι η σάλτσα να μείνει με το λάδι της.
4. Πλάθουμε με τα χέρια μας το μείγμα με τα ρεβίθια σε σουτζουκάκια. Τα απλώνουμε σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς (σε προθερμασμένο φούρνο) για 15 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Ή εναλλακτικά τηγανίζουμε τμηματικά τα σουτζουκάκια μέχρι να κάνουν κρούστααπό όλες τις πλευρές. Αυτά που τηγανίστηκαν τα τοποθετούμε σε ρηχή πιατέλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
5. Όταν τηγανίσουμε ή ψήσουμε όλα τα σουτζουκάκια τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με την σάλτσα και σιγοβράζουμε για 10 περίπου λεπτά μέχρι τα σουτζουκάκια να δέσουν με τη σάλτσα. Κουνάμε κυκλικά και όμορφα την κατσαρόλα για να μην κολλήσουν και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, θα δείτε ότι θα φουσκώσουν, οπότε ελέγξτε την ποσότητα της σάλτσας.
6. Σερβίρουμε συνοδεύοντάς τα με πλιγούρι, πουρέ πατάτας ή κατσαμάκι.