Συνταγή του Σεφ Βασίλης Πατσής
Υλικά:
8 ντομάτες
6 πιπεριές
2 μικρά κολοκυθάκια (προαιρετικά)
100 γρ. φαγόπυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
6-7 φύλλα βασιλικού
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
150 γρ. πλήρης ντοματοπολτός
Ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Eκτέλεση:
1.Με ένα μαχαίρι χαράσσουμε τα λαχανικάστην επάνω πλευρά δημιουργώντας καπάκια.
2. Αδειάζουμε τις ντομάτες με την βοήθεια ενός κουταλιού και κρατάμε το εσωτερικό τους, αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές.
3. Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
4. Πολτοποιούμε την ψίχα από τις ντομάτες, ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τοσκόρδο, όλα τα φρέσκα μυρωδικά και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στο μπολ το φαγόπυρο, το αλάτι, το πιπέρι και το ελαιόλαδο.
5. Γεμίζουμε τα λαχανικά με την γέμιση.
6. Τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα πλατιά με χοντρό πάτο, δίπλα δίπλα. Φροντίζουμε να μην έχουν καθόλου κενά και αν χρειαστεί τα κλείνουμε με τις πατάτες.
7. Προσθέτουμε τον τοματοπολτό, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο τα ανακατεύουμε και περιχύνουμε τα γεμιστά.
8. Προσθέτουμε λίγο ακόμη πιπέρι και αν θέλουμε φρέσκα φύλλα θυμάριή ρίγανη από πάνω. Προαιρετικάεάν θέλουμε μαζί με τις πατάτες προσθέτουμε και 2 τρυφερά κολοκυθάκια.
9. Βράζουμε αρχικά το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία και έπειτα τη χαμηλώνουμε και ελέγχουμε ανά 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα τους και να βράσει το φαγόπυρο. Θα χρειαστούν περίπου 40 λεπτά.