Γλυκά ψωμάκια μελιού με γλάσο βουτυρόμελου και κανέλας.
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά :
452 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml χλιαρό πλήρες κατσικίσιο γάλα
3 κ.γ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
1 κ.γ. μέλι
84 γρ. μέλι
1 μεγάλο αυγό και 1 κρόκο
60 γρ. ανάλατο αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. αλάτι
Υλικά για το βουτυρόμελο:
60 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (μαλακό)
42 γρ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση :
Βάλτε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και το μέλι στο μπολ του μίξερ. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι και αφήστε το για 5 λεπτά. Πρέπει το μείγμα σας μετά από 5 λεπτά να έχει κάνει αφρό.
Ζεσταίνετε τον φούρνο σας στους 100 βαθμούς. Προσθέστε στο μείγμα της μαγιάς το υπόλοιπο μέλι (τα 84γρ.), το αυγό, τον κρόκο, το βούτυρο, το αλάτι και τo μισό αλεύρι. Χτυπήστε το μείγμα με τον γάντζο. Προσθέστε και το υπόλοιπο αλεύρι. Θα πάρετε μια αφράτη και υγρή ζύμη.
Απλώστε βούτυρο σε ένα σκεύος που μπορεί να μπει στον φούρνο. Λαδώστε (βουτυρώστε καλύτερα) τα χέρια σας και βγάλτε την ζύμη από το μπολ του μίξερ. Βάλτε την στο βουτυρωμένο σκεύος, απλώστε παντού στη ζύμη λιωμένο βούτυρο με τα χέρια σας και σκεπάστε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη.
Σβήστε τον φούρνο και βάλτε την μέσα να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου 1 ώρα).
Βγάλτε την ζύμη και πιέστε την να βγάλει τον αέρα της. Κόψτε την ζύμη στην μέση και μετά κόψτε κάθε μισό σε 8 ίσα μέρη (σύνολο 16).
Αλείψτε με λιπαρή ουσία τα χέρια σας (βούτυρο ή λάδι). Βουτυρώστε ένα ταψάκι (23 x 33 εκ) και φτιάξτε τα κομμάτια της ζύμης σας όσο πιο στρογγυλά μπορείτε.
Σκεπάστε το ταψάκι χαλαρά με μεμβράνη και αφήστε τα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (μισή ώρα περίπου).
Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς και ψήνετε για περίπου 15-17 λεπτά.
Βγάλτε τα από τον φούρνο και αλείψτε τα πλουσιοπάροχα με ένα πινέλο με το μείγμα του βουτυρόμελου.