Γλυκά ψωμάκια μελιού με γλάσο βουτυρόμελου και κανέλας.

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
452 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
240 ml χλιαρό πλήρες κατσικίσιο γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (8 γρ.)
1 κ.γ. μέλι
84 γρ. μέλι
1 μεγάλο αυγό και 1 κρόκο
60 γρ. ανάλατο αιγοπρόβειο βούτυρο λιωμένο
1 κ.γ. αλάτι
Υλικά για το βουτυρόμελο:
60 γρ. αιγοπρόβειο βούτυρο (μαλακό)
42 γρ. μέλι
1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
- Βάζουμε το χλιαρό γάλα, τη μαγιά και το 1 κ.γ. μέλι στο μπολ του μίξερ. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Όταν δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια το μείγμα είναι έτοιμο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς για 5 λεπτά. Προσθέτουμε στο μείγμα της μαγιάς το υπόλοιπο μέλι (τα 84γρ.), το αυγό, τον κρόκο, το βούτυρο, το αλάτι και το μισό αλεύρι. Χτυπάμε το μείγμα με τον γάντζο του μίξερ. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια αφράτη και υγρή ζύμη.
- Απλώνουμε βούτυρο στην επιφάνεια ενός ταψιού. Βουτυρώνουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ του μίξερ και την τοποθετούμε στο βουτυρωμένο σκεύος. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια της ζύμης λιωμένο βούτυρο με τα χέρια μας και σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη.
- Σβήνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα την ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο (για περίπου 1 ώρα) χωρίς να ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο. Εάν δε θέλουμε να το βάλουμε σε φούρνο σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε να ξεκουραστεί απλά θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο να φουσκώσει
- Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί την βγάζουμε και την πιέζουμε να βγάλει τον αέρα της. Την κόβουμε στη μέση και μετά κόβουμε κάθε μισό σε 8 ίσα μέρη (σύνολο 16).
- Αλείφουμε τα χέρια σας ξανά με λιπαρή ουσία (βούτυρο ή λάδι). Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι (23 x 33 εκ) και φτιάχνουμε τα κομμάτια της ζύμης όσο πιο στρογγυλά μπορούμε.
- Σκεπάζουμε το ταψάκι χαλαρά με μεμβράνη και αφήνουμε τα ψωμάκια σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν (για μισή ώρα περίπου).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 15-17 λεπτά.
- Βγάζουμε τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αλείφουμε πλουσιοπάροχα με ένα πινέλο με το μείγμα του βουτυρόμελου.