Συνταγές

Kρίθινο ψωμί

Kρίθινο ψωμί

Συνταγή του σεφ Βασίλης Πατσής

Υλικά:

270 γρ. αλεύρι κρίθινο ολικής άλεσης 

300 γρ. αλεύρι ντίνκελ oλικής άλεσης

1 φακελάκι ξηρή στιγμιαία μαγιά

½ κ.σ. μέλι 

30 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

350 ml χλιαρό νερό

¾ κ.γ. αλάτι

Eκτέλεση:

Σε μια γαβάθα ρίξτε τα άλευρα, τη μαγιά και το μέλι και ανακατέψτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα. Κάντε μια γούβα στη μέση και ρίξτε το ελαιόλαδο, το νερό και το αλάτι.

Αναμείξτε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια πρόχειρη ζύμη κι έπειτα ζυμώστε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα της γαβάθας αλλά να παραμένει λιγάκι υγρή. 

Σχηματίστε τη ζύμη σε μπάλα και ακουμπήστε την μέσα στη γαβάθα. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει γύρω στη 1 ώρα αναλόγως πόσο ζεστός είναι ο χώρος που θ’ αφήσετε τη ζύμη.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη, βγάλτε την μέσα από το μπολ και ζυμώστε την σε μια καθαρή αλλά όχι αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας (η ζύμη δεν θα πρέπει να κολλάει) για μερικά δευτερόλεπτα για να ξεφουσκώσει. Θα έχετε μια μαλακιά και κάπως αφράτη ζύμη. Σχηματίστε μια μπάλα κι έπειτα πιέστε την από πάνω για να πλατύνει. Με ένα μεγάλο μαχαίρι κάντε 2-3 χαρακιές και βάλτε το καρβελάκι πάνω σε μια λαδόκολλα.

Ανάψτε το φούρνο στους 200 βαθμούς με την λαμαρίνα μέσα να κάψει.

Όταν ο φούρνος κάψει τοποθετήστε το ψωμί πάνω στην ήδη καμένη λαμαρίνα και ψήστε  στο χαμηλό ράφι του φούρνου για 20 λεπτά κι έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 20 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκαστανό χρώμα.