Ψωμί σίκαλης
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι σίκαλης ολικής άλεσης
300 γρ. αλεύρι σίτου μείγμα ολικής άλεσης
200 γρ αλεύρι καλαμποκιού ολικής άλεσης
2 φακελάκια μαγιά
20 γρ. αλάτι
650 γρ. νερό
Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ προσθέτουμε 250 γρ. νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι σίκαλης, το νερό με την διαλυμένη μαγιά και τα υπόλοιπα 400 γρ. νερό.
Αναμειγνύουμε τα υλικά με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά. Αφήνουμε το μπολ σε ζεστό μέρος για 2 ώρες.
Προσθέτουμε τώρα τα άλλα δυο άλευρα και το αλάτι. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά γιατί η ζύμη λόγω του αλεύρου σικάλεως θέλει χρόνο για να γίνει εύπλαστη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ή 3 ίσα μέρη. Πλάθουμε καρβελάκια στο σχήμα που θέλουμε και τα τοποθετούμε σε ταψί φούρνου όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και χωρίς να χαράξουμε τα ζυμάρια μας, ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά.