Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
Για το φύλλο ζύμης:
400γρ. περίπου αλεύρι ζέας ολικής άλεσης
200 ml νερό
2κ.σ. ελαιόλαδο
1.κ.γ. ξύδι
αλάτι
Για την γέμιση:
1.200 γρ. κίτρινη κολοκύθα
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. κοπανισμένο γαρίφαλο
3/4 φλιτζανιού καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης αλεσμένες
2 κ.σ. μέλι
1/2 φλιτζάνι ξανθή σταφίδα
λάδι για το άλειμμα των φύλλων
Εκτέλεση:
Για το φύλλο:
1. Toποθετούμε το αλεύρι σε μία μεγάλη λεκάνη ζυμώματος.
2. Ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά σταδιακά στο αλεύρι και ζυμώνουμε.
3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε 2 μπάλες.
4. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για περίπου μισή ώρα.
5. Στη συνέχεια με ένα πλάστη ανοίγουμε τις 2 μπάλες ζυμαριού σε φύλλο.
Για την γέμιση:
1. Κόβουμε την κολοκύθα στα δύο και αφαιρούμε τους σπόρους. Τρίβουμε την κολοκύθα στο χοντρό του τρίφτη. Τη βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το μέλι και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα υγρά που έχουν βγει, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
2. Λαδώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το πρώτο φύλλο λαδώνοντάς το. Αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο αφού πρώτα το λαδώσουμε.
3. Χαράζουμε την επιφάνεια με ένα μαχαίρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
4. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.