Ένα πολύ υγιεινό κέικ κολοκύθας ΧΩΡΙΣ ζάχαρη. Ένα κέικ με υψηλή διατροφική αξία αφού είναι πλούσιο σε β-γλυκάνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Οι β-γλυκάνες (που περιέχει το αλεύρι βρώμης) βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα εντός ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
1 & 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι βρώμης ολικής
1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλ. μέλι
2 αυγά βιολογικά
1 φλ. πουρές ψημένης κολοκύθας, καλά στραγγισμένος
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
αλάτι μια πρέζα
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. καρύδια σπασμένα
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
¼ φλ. νερό
ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το μέλι.
- Προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί με ένα μίξερ. Έπειτα προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε.
- Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι.
- Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τα καρύδια.
- Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά το μίγμα του κέϊκ.
- Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο ζεστό νερό να διαλυθεί και το ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
- Αλείφουμε με ένα πινέλο τη φόρμα του κέϊκ με λίγο ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε το μίγμα του κέϊκ στη φόρμα και από πάνω σπόρους κολοκυθόσπορου.
- Ψήνουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέϊκ και να βγει καθαρό. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βγάζουμε από τη φόρμα.