Συνταγές

Κέικ κολοκύθας με αλεύρι βρώμης ολικής

Κέικ κολοκύθας με αλεύρι βρώμης ολικής

Ένα πολύ υγιεινό κέικ κολοκύθας ΧΩΡΙΣ ζάχαρη. Ένα κέικ με υψηλή διατροφική αξία αφού είναι πλούσιο σε β-γλυκάνες, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

👉 Οι β-γλυκάνες (που περιέχει το αλεύρι βρώμης) βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα εντός ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

1 & 3/4 του φλιτζανιού αλεύρι βρώμης ολικής 

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο 

½ φλ. μέλι 

2 αυγά βιολογικά 

1 φλ. πουρές ψημένης κολοκύθας, καλά στραγγισμένος

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

αλάτι μια πρέζα 

½ κ.γ. κανέλα

½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη

½ κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο

¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο

1/2 φλ. καρύδια σπασμένα 

1 κ.γ. μαγειρική σόδα 

¼ φλ. νερό 

1/2 φλ. κολοκυθόσπορος

ελαιόλαδο για το άλειμμα της φόρμας

Εκτέλεση: 

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C.
  1. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το μέλι.
  2. Προσθέτουμε τα αυγά και τα χτυπάμε όλα μαζί με ένα μίξερ. Έπειτα προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας και ανακατεύουμε.
  3. Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι. 
  4. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και τα καρύδια.
  5. Ρίχνουμε τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε καλά το μίγμα του κέϊκ. 
  6. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα στο ζεστό νερό να διαλυθεί και το ρίχνουμε στο μίγμα. Ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.
  7. Αλείφουμε με ένα πινέλο τη φόρμα του κέϊκ με λίγο ελαιόλαδο. 
  8. Ρίχνουμε το μίγμα του κέϊκ στη φόρμα και από πάνω σπόρους κολοκυθόσπορου. 
  9. Ψήνουμε για 60-70 λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέϊκ και να βγει καθαρό. Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει καλά και το βγάζουμε από τη φόρμα.
Back to list