Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Όλα όσα δεν γνωρίζετε για τους κουραμπιέδες και θα θέλατε να μάθετε…
Οι κουραμπιέδες είναι ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη της αρχαιοελληνικής παράδοσης. Συμβολίζει τη γέννηση του νέου Ηλίου γι’ αυτό και το σχήμα του είναι κυκλικό.
Παρασκευάζονταν κατά τον εορτασμό των Ηλιουγέννων μετά τις 21 Δεκεμβρίου όπου η διάρκεια της ημέρας αρχίζει να μεγαλώνει.
Συμβολίζει τη γέννηση του νέου πνευματικού οργανισμού, διαποτισμένου με την καινούρια γνώση και τις αξίες του φωτός καθώς και την απελευθέρωση της ψυχής από την ύλη. Όσον αφορά το λευκό χρώμα είναι το χρώμα της αρμονίας, της πνευματικότητας και της γνώσης.
Οι κουραμπιέδες έχουν γίνει συνώνυμο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Είναι το τέλειο σπιτικό γλυκό, για να το προσφέρετε ή να το απολαύσετε, την περίοδο των γιορτών!
Υλικά:
400 γρ.αλεύρι μαλακό ολικής (κοσκινισμένο)
200 γρ. αλεύρι ζέας ολικής (κοσκινισμένο)
250 γρ. ελαιόλαδο
200 γρ. φρέσκο βούτυρο κατσικίσιο
3 αβγά
1/2 κ.γ. σόδα
2 βανιλέτα ή 3 κάψουλες άρωμα βανίλιας
100 γρ. άχνη ζάχαρη
150 γρ. αμύγδαλα αλεσμένα σε σκόνη
100 γρ. αμύγδαλα λευκά χοντροκομμένα
1 σφηνάκι ούζο ή τσίπουρο με γλυκάνισο
Για το σερβίρισμα:
500 γρ. άχνη ζάχαρη
2 κάψουλες βανίλιας
Εκτέλεση:
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο (μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου) και τα αβγά. Ανακατεύουμε για μερικά λεπτά με αβγοδάρτη ή το μίξερ να ομοιογενοποιηθούν καλά τα υλικά.
- Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά τη σόδα, το άρωμα βανίλιας, την άχνη ζάχαρη, τα αμύγδαλα, το ούζο ή το τσίπουρο. Τέλος, προσθέτουμε τα δύο άλευρα μαζί κοσκινισμένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι.
- Ανακατεύουμε τόσο, όσο χρειάζεται να «πιει» το μείγμα το αλεύρι. Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε πολύ ώρα γιατί θα αρχίσει να «ξερνάει» το λάδι και το βούτυρο. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά (ιδανικά στο ψυγείο).
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες με μικρή απόσταση μεταξύ τους. Παίρνουμε στα χέρια μας μείγμα όσο το μέγεθος ενός καρυδιού (περίπου 35 γρ.) και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε σχήμα στρογγυλού δίσκου πάχους 3 cm. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα μας διαλυθούν οι κουραμπιέδες καθώς τους πλάθουμε. Επίσης κάνουμε στο κέντρο με τον αντίχειρα μας μια μικρή λακουβίτσα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία θέση, στους 180 βαθμούς στον αέρα για 25 περίπου λεπτά.
- Με το που βγει το ταψί με τους κουραμπιέδες από το φούρνο ραντίζουμε με λίγο ούζο με γλυκάνισο ή το τσίπουρο. Θέλουμε να είναι καυτοί οι κουραμπιέδες ώστε να εξατμιστεί το οινόπνευμα του ούζου και να μείνει μόνο το άρωμά του. Εάν δε θέλουμε ούζο ή τσίπουρο βάζουμε ροδόνερο ή ανθόνερο. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν λίγο και να σφίξουν.
- Για το άχνισμα αρωματίζουμε την άχνη ζάχαρη με τις βανίλιες. Κοσκινίζουμε στον πάτο πιάτου ένα παχύ στρώμα άχνης ζάχαρης και τοποθετούμε τους κουραμπιέδες σε σειρά. Κοσκινίζουμε άχνη ζάχαρη και ένα-ένα τεμάχιο το μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος.