Μαγειρευτά με πλιγούρι/σπόρους, Συνταγές

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και πλιγούρι ζέας

Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και πλιγούρι ζέας

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Υλικά:

500 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα

 ⅔ του φλιτζανιού πλιγούρι ζέας ολικής, μουλιασμένο 

 1 ξηρό κρεμμύδι, πολύ καλά ψιλοκομμένο ή τριμμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ 

½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος

1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένος

½ ματσάκι άνηθο,  ψιλοκομμένος

2 μεγάλο αυγά κατά προτίμηση βιολογικά

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

λίγο αλεύρι επί πλέον

Eκτέλεση:

  1. Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό.
  2. Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη με ελάχιστο αλάτι.
  3. Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
  4. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα μυρωδικά και προσθέτουμε το πλιγούρι στραγγισμένο.
  5. Προσθέτουμε στα κολοκυθάκια τη φέτα, το αλεύρι, τα αυγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
  6. Ανακατεύουμε απαλά. Το μείγμα πρέπει να κολλάει λίγο αλλά να πλάθεται.
  7. Εάν μας δυσκολεύει προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε κανονικό μέγεθος και τα αλευρώνουμε ελαφρά (προαιρετικά).
  8. Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  9. Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 8-10 τεμαχίων, γυρίζοντάς τους τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
  10. Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  11. Εάν δε θέλουμε να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μπορούμε να τους ψήσουμε στον φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.