Κολοκυθοκεφτέδες με φέτα και πλιγούρι ζέας
Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή
Υλικά:
500 γρ. κολοκυθάκια, τριμμένα
⅔ του φλιτζανιού πλιγούρι ζέας ολικής, μουλιασμένο
1 ξηρό κρεμμύδι, πολύ καλά ψιλοκομμένο ή τριμμένο ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
250 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένος
1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένος
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένος
2 μεγάλο αυγά κατά προτίμηση βιολογικά
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λίγο αλεύρι επί πλέον
Eκτέλεση:
- Μουλιάζουμε το πλιγούρι σε ζεστό νερό.
- Πλένουμε και τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη με ελάχιστο αλάτι.
- Τα στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα φρέσκα μυρωδικά και προσθέτουμε το πλιγούρι στραγγισμένο.
- Προσθέτουμε στα κολοκυθάκια τη φέτα, το αλεύρι, τα αυγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο αλάτι.
- Ανακατεύουμε απαλά. Το μείγμα πρέπει να κολλάει λίγο αλλά να πλάθεται.
- Εάν μας δυσκολεύει προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Πλάθουμε κεφτεδάκια σε κανονικό μέγεθος και τα αλευρώνουμε ελαφρά (προαιρετικά).
- Ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Μόλις κάψει, τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις των 8-10 τεμαχίων, γυρίζοντάς τους τακτικά για να ροδίσουν ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε κάθε δόση από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας.
- Εάν δε θέλουμε να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μπορούμε να τους ψήσουμε στον φούρνο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά.