Πίτες, Συνταγές

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με φύλλο (με πορτοκαλί κολοκύθα, κόκκινη πιπεριά και φέτα)

Κολοκυθόπιτα αλμυρή με φύλλο

Συνταγή του σεφ Βασίλη Πατσή

Yλικά:
Για το φύλλο:
750 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
100 γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μηλόξυδο
1½ κ.γ. αλάτι
340 γρ. χλιαρό νερό (περίπου)

Για την γέμιση:
1 κιλό (καθαρό βάρος) πορτοκαλί κολοκύθα, τριμμένη
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 800 γρ. πράσα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
50 ml ελαιόλαδο
3 αυγά
150 γρ. φέτα
2-3 πιπεριές φλωρίνης κομμένες σε ζαράκια
300 ml φρέσκο γάλα
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Για την πίτα:

  1. Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι και κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και το νερό.
  3. Με τα δάχτυλα και δουλεύοντας κυκλικά, βάζουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέσα στα υγρά (εναλλακτικά στον κάδο του μίξερ όλα μαζί).
  4. Όταν πια σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης και ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ την αφαιρούμε.
  5. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε στον πάγκο με δυνατές κινήσεις, τραβώντας την και γυρίζοντας τη ζύμη για 5 λεπτά(εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μίξερ).Η ζύμη στο τέλος πρέπει να είναι απαλή και εύπλαστη.Αν κολλάει ελαφρά στα χέρια, πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.
  6. Τηντοποθετούμε στο μπολ και σκεπάζουμε καλά με μία μεμβράνη ή πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να γίνει δυνατή,τουλάχιστον για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.Όσο πιο πολύ την ξεκουράσουμε τόσο καλύτερα.
  7. Όταν φουσκώσει κόβουμε τη ζύμη σε 6 κομμάτια.
  8. Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε με αλεύρι κίτρινο χωριάτικο και με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε λεπτό χωριάτικο φύλλο, αλευρώνοντας επιπλέον εάν χρειαστεί.
  9. Λαδώνουμε πολύ καλά το ταψί (Νο 40 ή 42, ιδανικά ρηχό).
  10. Στρώνουμε 3 φύλλα λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
  11. Βάζουμε τη γέμιση (βασικό να είναι κρύα).
  12. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν.
  13. Στρώνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ελαφρώς τσαλακωμένα. Εναλλακτικά μπορούμε να τα τοποθετήσουμε τα φύλλα όπως μας αρέσει στην πίτα.Λαδώνουμε ενδιάμεσα τα φύλλα στο στρώσιμο.
  14. Χαράζουμε τα πάνω και τα περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  15. Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα περίπου για μία ώρα στους 170 βαθμούς στο χαμηλό ράφι του φούρνου, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια αλλά να ψηθεί και από κάτω. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.)

Για την γέμιση:

  1. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα για 5-6 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Προσθέτουμε τις πιπεριές φλωρίνης, την πορτοκαλί κολοκύθα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν.
  3. Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη φέτα και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.